Събития

Георги Дамяново на бунт заради водата, вика Мая Манолова

  12.09.2017 15:01             
Георги Дамяново на бунт заради водата, вика Мая Манолова

Среща с омбудсмана Мая Манолова искат хората от Георги Дамяново, за да търсят помощ за решаване на проблема с питейната вода. 

Проблемът с водата в Георги Дамяново и Меляне е от години. След всеки дъжд от чешмите на хората тече мътилка, но преди десетина дни стана ясно, че има замърсяване с арсен. При допустима концентрация на тежкия метал от 10 микрограма на литър, във водата бе засечено количество от 14 – 15 микрограма.

От ВиК пратиха водоноски, но хората не са спокойни. Те негодуват и срещу повишаването на цената. От 1 септември кубик вече струва 1,60 лв, а до края на август хората плащаха по 78 стотинки.

Според секретаря на община Георги Дамяново  Иван Пешунов досатъчно чиста питейна вода селата могат да имат само , ако се направи ново водохващане в Балкана и нов водопровод. Но за това трябват много пари, а никой не гарантира, че те ще бъдат осигурени.

 „Няма да плащаме вода, негодна за пиене”, категорични са жителите на двете села. Те настояват за среща с Мая Манолова, ще търсят помощ и от президента.