Събития

СУ “Васил Кънчов“-Враца стяга 80-годишен юбилей

  09.09.2017 17:24             
СУ “Васил Кънчов“-Враца стяга 80-годишен юбилей

На 5 декември СУ „Васил Кънчов“ във Враца ще отпразнува 80-годишен юбилей. Проявите, свързани с него ще започнат дни по-рано, а кулминацията ще бъде грандиозен концерт, в който се очаква да се включат и танцьорите от фолкорен ансамбъл „Българе“. Това издаде на пресконференция директорът на школото Димитър Марков, който заедно с педагогическия екип отсега се е заел с организацията на кръглата годишнина.

Значимото събитие ще се проведе на сцената на ДКТ-Враца, а до тогава предстоят редица инициативи, в които участие ще вземат както настоящи, така и бивши възпитаници на врачанското училище. Предвиждат се състезания и викторини, свързани с живота и делото на патрона Васил Кънчов, благотворителни изложби, поредни срещи с успели и известни личности в инициативата „Гост-лекторски институт“, спортен празник и др. По случай кръглата годишнина ще излезе и юбилейно издание на училищния вестник, както и специална книга, посветена на училището. В предвидените дейности по отбелязване на юбилея са още осъществяване на видеоконферентна връзка с проф. Таня Велманс, внучка на Васил Кънчов, както и среща на възпитаници от различните випуски на училището.

От ръководството на школото, което днес е едно от най-големите и модерни средни училища във Враца, обясниха, че за реализирането на всички дейности около юбилея, ще разчитат както на училищния бюджет, така и на дарения от спомоществователи. Очаква се част от необходимата сума да бъде отпусната от бюджета на Община Враца, с решение на местния парламент.

Освен с дългогодишни традиции и утвърден престиж, СУ „Васил Кънчов“ във Враца може да се похвали и с напълно обновена и модерна материална база. Добра възможност за спорт предлага изцяло реновираният физкултурен салон, който спред експерти е сред най-модерните в цялата страна. Училището разполага и с втори физкултурен салон за по-малките ученици, както и с една от най-големите спортни площадки с изкуствена настилка. СУ „Васил Кънчов“ работи и по редица европейски и национални проекти и програми и осъществява едносменен режим на обучение.