Събития

Направиха първата копка на депо за радиоактивни отпадъци СНИМКИ+ВИДЕО

  29.08.2017 15:33             
Направиха първата копка на  депо за радиоактивни отпадъци СНИМКИ+ВИДЕО

Направиха първата копка на националното депо за радиоактивни отпадъци. Това се случи  с тържествена церемония на площадка „Радиана“, когато енергийният миистър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ Дилян Петров грабнаха лопатите. Съгласно взетото решение на българското правителство през 2005 г., в него ще се съхраняват преработени и обезопасени отпадъци, генерирани само на територията на България.

Става дума за ниско и средно радиоактивни отпадъци от сферата на промишлеността, медицината, бита, както и такива, които са генерирани при извежданетоот експрлоатация на четирите блока на АЕЦ в Козлодуй.

При откриването беше подчертано, че депото ще служи и за дейността на бъдещи нови ядрени мощности на територията на АЕЦ.

Хранилището ще бъде в експлоатация в период от 60 години, след което ще бъде затворено и през следващите 300 г. ще бъде обект на постоянен контрол. То е от т.нар. „приповърхностен траншеен тип“. Капацитетът му е 19 000 стоманено-бетонни контейнера с радиоактивни отпадъци и се състои от 66 стоманено-бетонни конструкции, разпледели в 3 платформи за отпадъци.

След запълването на всяка от клетките, те ще се покриват с допълнителна стоманено-бетонна плоча и ще се изолират от атмосферните води – валежите, чрез многопластов земно-насипен слой.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че това ще е едно от най-модерните съоръжения в Европа от такъв тип. В знак на оптимизма й, че съоръжението ще бъде екологично чисто и няма да вреди на хората, тя лично посади на площадка „Радиана“ чинар.