Събития

Най-малката статуя на Левски пазят в училище във Вълчедръм

  22.08.2017 15:02             
Най-малката статуя на Левски пазят в училище във Вълчедръм

90-сантиметрова статуя на Апостола на свободата се пази в основното училище във Вълчедръм. Школото носи името на Васил Левски. Открито е през 1937 година, но днешните учители не знаят кога статуята се е появила там. Данни за автора и дарителя нямат и пенсионираните живи бивши преподаватели, работили в школото още по времето на социализма. Това е най-малката бронзова статуя на Левски, позната до момента у нас, установили от ръководството на училището. Издирваме автора и дарителя, каза директорката Камелия Ридолска.

Статуята е преместваема и всяка година на патронния празник тя се изнася на двора. На нея Левски е изваян в цял ръст с преметната през рамо дреха.

Васил Левски е идвал във Вълчедръм, категорични са историците. Известно е, че това е станало през май 1872 година. Спрял в Златията след комитетски дела в Лом. Апостолът се отбил във Вълчедръм, за да се срещне с даскал Боно, негов сподвижник и приятел от легията на Раковски в Белград. Преспал е в дома на Богдан Савов, а на следната нощ - в Симеоновата къща. Преди това в яхъра на братята Първан и Иван Симеонови се е състояла сбирка на революционния комитет, в която участвали 10 души от селото.

Във Вълчедръм и до днес мъже и жени разказват спомени на техни дядовци за събитията от май 1872 година.

Заради преданията и спомените през 2008 година общината вдигна паметник на Левски в началото на малък булевард в центъра на градчето. 90-сантиметровата статуя обаче е истинска ценност и местните се надяват все някога да научат кой я е направил и как се е озовала в училището.