Събития

25 години Празник на малината – 25 години песни, лагерни огньове и много емоции

  14.08.2017 13:47             
25 години Празник на малината – 25 години песни, лагерни огньове и много емоции

Всяка година през втората седмица на месец август в местността на хижа Ком в Берковския Балкан се провежда Празник на малината. Този празник е в чест на природата, планината и малините – символ на Берковица. Тази година бяха отбелязани четири юбилея – 60 години от създаването на Клуб „Туристи-ветерани“, 25 години празник на малината, 80 години от създаването на хижа Ком-стара и 50 години от създаването на хижа Ком-нова.
Туристите ветерани и техните гости от цялата страна- Бургас, Добрич, Айтос, Русе и Пловдив три дни пяха, танцуваха, организираха си походи и се заредиха с приятни емоции от празника. Събитието бе открито с богата музикална програма, лагерен огън и много хора в прохладната лятна вечер. Гост на Празника на малината бе зам.-кметът Радослав Найденов, който поздрави присъстващите с годишнините и пожела здраве, бодър дух и на 50 годишния юбилей на празника на малините всички отново да са тук. С празнични пожелания към присъстващите се обърна и председателят на Туристическо дружество – Берковица Красимир Статков.
25 години празник на малината – началото му се поставя по инициатива на Крум Бухалски и председателите на клубове на градовете Плевен, Лом, Монтана и Берковица.  От тогава до днес, без прекъсване, празникът на малината е времето за песни, лагерни огньове, походи,срещи и много приятни емоции.  Интересен е фактът,че в света има само един паметник, посветен на берачките на малини и той е в Берковица. Издигнат през 1967 година от розов берковски мрамор. Творбата е дело на скулптура Стефан Стоименов и арх. Костадин Йоцов.
Берковица се слави като град на туризма и планинарството още от древността, но като начало на организирана излетна проява може да се счита 1879 г., когато Иван Вазов заедно с няколко общественици от града, обичащи природата, организират първия излет в Берковския Балкан и изкачват величествения Ком. От този момент се заражда идеята в града да се създаде туристическо дружество, което да организира и провежда излети, походи до връх Ком, Петрохан, Тодорини кукли, Щърковица, Самарите, Хайдушки водопади и много други. За председател е избран неврокопския учител в Берковица Михаил Йончев и негови ентусиазирани планинари като Игнат Бутаков, Борис Кирчев и капитан Христо Кирков. По-късно техни последователи станаха Кирил Воденичаров, Кузман Илиев, Хр. Тасков, Ангел Тимчев, Борис Павлов, Красимир Статков, Ценка Даскалова, Крум Бухалски и много други запалени планинари. Благодарение на тях през 1957 година се създава и Клуб на туристите-ветерани. Началото се поставя на 10 ноември 1957 г. За негов председател е избран Игнат Станишев и членове: Никола Божилов, Ценка Каменова, Димитър илиев. За кратко време секцията набира повече от 50 члена. Следващите години настъпват промени и в ръководството и в броя на туристите. Особен растеж и развитие клуба има под вещото ръководство на Кузман Илиев и Крум Бухалски, които и до днес са пример за подражание в работата си и любовта към природата от туристите, които към днешна дата наброяват 130 члена. През 2012 г. клубът се поема от Генка Минчева, която продължава дейността на своите предшественици. Разнообразна е дейността на туристите от клуба. Водещо направление е туристическата дейност. През изтеклия период са проведени 80 туристически похода, които са дву, три и четиридневни. Те са в Троянския, Габровския, Берковския и Рило-Родопския Балкан. Броят на излетите е безчет. Посещават се масово от туристите, защото все повече се убеждават, че това е един от начините за укрепване на тяхното здраве. Наред с туристическата дейност се провеждаше разностранна културно-масова работа в следните направления: „Минало и традиции“, „Здраве и дълголетие“, Ти не си сам“, „Чиста природа-здрав дух“, „Планинарите не могат без песни“.  Смисълът на тази дейност е хармония  между природата и човека с неговите мисли, чувства и преживявания.