Събития

2-годишен летя с балон в Козлодуй

  14.08.2017 10:43             
2-годишен летя с балон в Козлодуй

Въпреки ранния час, в събота не липсваха ентусиасти да се издигнат с топловъздушен балон на височина от 10 метра в Козлодуй. Между 7 и 9 ч.  бяха регистрирани 150 желаещи участници. От тях около 80 щастливци успяха да се насладят на вълнуващото приключение, поради възникването на въздушни течения, които наложиха в 9 ч. издиганията с балона да се преустановят. Най-малкият участник бе на 2 години, а най-възрастният – 61 години. Освен жителите на общината, дойдоха и хора от градовете Бяла Слатина, Враца, Мизия, Видин, Павликени.
„В града съм на гости при приятели. От малка имам желание да се кача в огромен въздушен балон като този от детския филм „Приключенията на барон Мюнхаузен“. Щастлива съм, че успях да осъществя тази мечта заедно с моята приятелка Илияна“, сподели Петя Георгиева на 17 г. от Павликени.
Събитието се състоя благодарение на Община Козлодуй и съдействието на Агенция за регионално развитие и бизнес център – Видин. Мероприятието е част от дейностите по проект „Приключение с балон – нов съвместен туристически продукт“, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България. В рамките на проекта ще се проведат привързани издигания с балон в десет български града и десет града в Румъния.
Привързаното издигане се провежда с цел популяризиране на новия туристически продукт – летене с топловъздушен балон, който ще бъде включен в туристически оферти, предлагани в цялата трансгранична зона Румъния - България.
Проектът се изпълнява от Агенция за регионално развитие и бизнес център – Видин в партньорство с румънската организация АРИЕС – Олтения и Агенция за регионално развитие и бизнес център 2000 – Монтана.
Очаква се да бъдат привлечени повече чуждестранни туристи, да се повиши броят на нощувките в трансграничната зона, обхващаща 8 области в България, граничещи с река Дунав – от Видин до Добрич и 7 области в Румъния – от Мехединци до Констанца.