Събития

След пожара в Славотин: Дядо остана без покрив, настаниха го в социален дом

  07.08.2017 15:55             
След пожара в Славотин: Дядо остана без покрив, настаниха го в социален дом

Специална комисия, назначена със заповед на кмета Златко Живков, оценява щетите от пожара, вилнял в монтанското село Славотин в събота следобяд.

„Това е най-големият пожар в населено място, който се е случвал през последните десетилетия. Слава Богу няма загинали и пострадали хора. Най-драматично е положението със 76-годишния самотник дядо Цоло. Неговият дом е напълно унищожен. Две нощи той спа под открито небе, защото отказваше помощ. Вече сме го настанили в дома за временен престой на улица „Иван Вазов” в Монтана и ще остане там толкова дълго, колкото се наложи”, каза кметът Живков.

Дядо Цоло живее сам. Не разчита на близки и роднини. Януарските минусови температури възрастният човек преживял без отопление и още тогава местният кмет Личко Цолов и общинският Златко Живков се опитали да го настанят в социален дом.

„Пожарът съвсем го срина. Къщата му няма как да се възстанови. Единственият начин е да се построи нова. За сега е подслонен. Ще мислим какво ще правим през следващите месеци”, уточни Живков.

15 са изгорелите постройки в селото. 9 от тях са необитаеми къщи. В останалите 5 живеят самотни възрастни хора. Само къщата на дядо Цоло е напълно унищожена. Другите четири са здрави, изгорели са стопанските постройки.

„Нито една от пострадалите постройки не е застрахована, а някои дори са незаконни. Ще мислим как ще се помага на хората.” , подчерта Живков.

Той очаква анализите на специалистите и данни за стойността на щетите, които пожарът е нанесъл в Торлашката махала на Славотин.