Крими

Освободиха Иво Богданов от Монтана, лежал 7 г. в гръцки затвор без вина

  02.08.2017 10:40             
Освободиха Иво Богданов от Монтана, лежал 7 г. в гръцки затвор без вина

Българинът Иво Богданов се прибра в родната си Монтана в неделя вечерта, след като прекара 7 г. в гръцки затвор за убийство, което не е извършил. Кошмарът на българина трябваше да свърши с решение на Върховния съд в Атина, който го оневини официално и разпореди да бъде пуснат на свобода. Вместо това гръцките власти решиха да го екстрадират, защото го обявиха за опасен за обществото. Причината са други две второстепенни обвинения, за които тепърва ще се водят дела за оневиняване. Така гръцката правосъдна система продължава да върти българина в омагьосан кръг. Той обаче не търси възмездие, казва в интервю за “24 часа”.

Според Богданов всичко тръгва от една незначителна случка когато поляка Ричард Ханускевич  потрошил колата му. Щетите по автомобила  били за около 300 евро и  се решило поляка да плати.  Ханускевич обаче напуска остров Китира и потъва вдън земя. Това става през 2006 г. През юли 2010 г. пристигнал сигнал от Интерпол-Полша до гръцките власти, че полякът Ричард Ханускевич е бил убит.

„Тогава изневиделица ни задържаха с брат ми и ни вкараха в затвора в Маландрино с двойна присъда за убийство, разказва потилата си Богданов. - Обвиняваха ме, че съм го ударил с алуминиева пръчка и че съм бил въоръжен с кухненски нож. Става въпрос за парадокс в съдебната система и да изтърпяваш наказание за убийство, без труп.“