Събития

Ето докъде е пълен язовир "Среченска бара"

  20.07.2017 15:49             
Ето докъде е пълен язовир \

Язовир „Среченска бара”, от който пият вода над 30 селища в областите Монтана и Враца е максимално пълен, съобщи областният управител Росен Белчев. От ВиК – Монтана уточниха, че в момента във водоема има 15.5 милиона кубика и това е максималния му обем.

„ Проверихме всички язовири в област Монтана. Водоемите, изпускателите и стените са в добро състояние и няма риск за земеделските земи и хората”, каза губернаторът Белчев.

В региона има 57 водоема. Шест от тях са държавни, 47 – общински, 4 частни, 3 са изведени от експлоатация и са превърнати в ниви. Два са в община Вълчедръм, а третият край село Стубел в община Монтана.

Проверени са и трите изравнителя на каскадата „Петрохан”, както и три хвостохранилища. Две от тях са рекултивирани, а третото е в процес на рекултивация. И трите се намират на територията на община Чипровци. Състоянието на съоръженията е добро, твърдят експертите.

Най-големият водоем в региона е язовир „Огоста” над Монтана. По данни на „Напоителни системи” през последните дни нивото му постоянно намалява. В момента в него има около 225 милиона кубика вода, а максималният му обем е 505 милиона кубика. Всяка секунда от язовира излизат по 17 кубически метра вода, които захранват водноелектрическата централа.