Събития

Реставрират базилика от ІV век

  19.07.2017 15:16             
Реставрират базилика от ІV век

Малко над половин милион лева инвестира Монтана в  реставриране и надзиждане на разкритите основи на раннохристиянската базилика, която се намира в югоизточното подножие на хълма Калето. Консервацията и надграждането на основите става по проект по трансграничната програма със Сърбия.. Общата стойност на инвестицията е 566 000 лева, като 197 000 лв. е съфинансирането. Предвижда се укрепване и облагородяване на целия терен, подходи и осветление, а това ще допринесе за цялостното оформяне на този исторически ансамбъл като обект на културния туризъм, казаха от общината.

Базиликата е  ситуирана  извън крепостната стена, но в непосредствена близост до нея , като допълнително е оградена с дебела защитна стена от юг и изток. Построена върху развалините на разрушена антична сграда, вероятно античен храм, потвърждение за което дават последно разкритите находки. Датирана е  от началото на IV в., като по-късно е надградена.

За първи път е разкопана от археолозите през 1968-1978 г. Проучването е продължено чак  през 2010 г. от екип с ръководител доц. д-р Гергана Кабакчиева. Доразкриване на непроучените участъци от комплекса стана през лятото на миналата година пак под ръководството на доц. Кабакчиева.

Останките показват тип от архитектурата на източните провинции на римската империя - Сирия и Палестина. Църквата е трикорабна, правоъгълна, а покривът и е бил на две нива. Има две странични помещения - за мъже и за жени. В разцвета си сградата се е извисява 15 до 17 метра. Тя е извън крепостта, за да имат достъп до нея и хората от равнината. Южната страна е била изцяло вкопана в скалистия терен на хълма. Базиликата е била с голям двор - атриум и с два подхода от запад и от север. Дървена стълба осигурявала директен достъп от крепостта.