Здраве

6 прелюбопитни и важни факти за лука, които задължително всеки трябва да знае!

  18.07.2017 14:03             
6 прелюбопитни и важни факти за лука, които задължително всеки трябва да знае!

Лукът е един от консумираните зеленчуци като средство за овкусяване на ястия. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва с кулинарията като основна съставка - в салата и ястия. Ето няколко важни и интересни факти за така обичания зеленчук.

• Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които се намират в растения, които имат ползи за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.

• Въпреки че, лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан. 

• Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.

• Лукът се използва за медицински цели в много култури и има вярване, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.

• Има теория, но все още не доказана, че престоелият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.

• Лукът предотвратява косопад, ако е търкате директно върху скалпа.

Източник: foodpanda