Събития

Богданов пита министър за предприетите от МВР мерки за намаляване на катастрофите

  25.06.2017 13:35             
Богданов пита министър за предприетите от МВР мерки за намаляване на катастрофите

Народният представител от ПГ „Обединени патриоти“ от Врачанско Красимир Богданов ще пита министър Валентин Радев за предприетите от МВР мерки за намаляване на пътнотранспортните произшествия. Това ще се случи по време на предстоящия парламентарен контрол. Депутатът ще предлоги на министър конкретни мерки.

„През последните години трафикът по главен път Е-79 от Мездра до Ботевград значително се увеличи. Този път свързва цяла Северозападна България със столицата и автомагистрала „Хемус“ и осигурява достъп до работните места на много хора. Спецификата на терена, натовареността и движението на тежкотоварни автомобили ограничава възможността за нормално придвижване. Това води до изнервяне на водачите и предприемане на рисковани изпреварвания, в малкото участъци, където това е възможно. Като резултат, сериозно нарастна броя на ПТП. По данни на КАТ – Пътна полиция, само за периода 1 април - 20 юни 2017г. на територията на Община Мездра са станали 28 пътно транспортни произшествия, завършили с трима убити и 13 ранени. По-голямата  част от пътните инцидентите са на пътя Мездра-Ботевград и особено в участъците от Мездра до с. Люти дол и кръстовището при село Ребърково, както и спускането към с. Новачене.

Основни причини за инцидентите са несъобразена скорост, употреба на алкохол, неспазване на дистанция между превозните средства, неправилно отнемане на предимство. 

Уважаеми г-н Радев, очевидно е, че цялостното справяне с проблема изисква изграждането на четирилентов път по трасето Мездра – Ботевград, което е заявено и като приоритет на настоящето правителство. Изпълнението на този инфраструктурен проект обаче, изисква време, най-малко в рамките на управленския мандат. До тогава са необходими спешни мерки, които да доведат до намаляване на катастрофите и жертвите по този опасен път.

Във тази връзка е и моят въпрос:

Какви мерки предприема МВР за предотвратяване и намаляване на пътнотранспортните произшествия по пътя Мездра – Ботевград?“, пише в изложението на Богданов до министъра.