Със смяната на сезоните приветстваме отново любим вкус – тиквата.
През цялата есен този апетитен оранжев плод ще бъде навсякъде, където погледнете.
А знаехте ли, че може да ядете всяка част от тиквата? Да, от кората до семките, че дори и стеблото, печена или задушена, сладка или пикантна (солена).
С толкова много начини да се насладите на тиквата, ние събрахме основните ползи за здравето от хапването на този прекрасен плод, така че да можете да се насладите на различните му варианти без чувство за вина.
1. Ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества
Тиквите съдържат 90% вода и са нискокалорична храна с високо съдържание на полезни вещества. Съдържат повече фибри от кейла, повече калий от бананите и са пълни с магнезий и желязо. Също така са чудесен източник на Витамин А, Витамин С и Рибофлавин.
2. Мощно противовъзпалително действие
Плодът или семките на тиквата могат да бъдат чудесна закуска, като също така действат като нестероидни противовъзпалителни средства и се борят срещу симптомите на възпаленията. Плюс това са по-добри от лекарствата защото имат страхотен вкус и нито един отрицателен страничен ефект!
3. Предпазва от рак
Тиквите са изключително богати на бета-каротин, антиоксидант, свързан с намаляване риска от рак. Проучванията показват, че при хора с по-високи нива на бета-каротин в диетата, заболеваемостта от рак е по-малко разпространена.
4. Чудесен източник на протеин
Една порция тиква осигурява 4% от препоръчителния дневен прием на протеини, което е чудесна новина за хората, които не включват месо в менюто си и искат да увеличат източниците си на протеин.
5. Полезна за очите
Витамин А е от съществено значение за доброто здраве на очите, като помага на ретината да абсорбира и обработва светлината. А тиквата съдържа 245% от дневната ви нужда само в една порция! Освен това лутеинът и зеаксантинът, два антиоксиданта, открити в тиквата, подпомагат предотвратяването на катаракта и могат да забавят развитието на макулна дегенерация.
6. Укрепва имунната система
Големите количества витамин А и витамин С откриви в тиквата, помагат да защитите тялото си и да се възстановите по-бързо от инфекции, вируси и заболявания. Тиквеното масло също може да помогне в борбата с бактериални и гъбични инфекции.
7. Полезна за кожата
Веществата в тиквата могат да предпазят кожата ви от вредните UV лъчи, също така пулпата й е популярна съставка в естествените маски за лице, като кара кожата ви да изглежда по-свежа и млада.
8. Помага в лечението против косопад
Въпреки, че има химически лечения за косопад и плешивост, те идват с редица странични ефекти. Естествената алтернатива е маслото от тиквено семе, което насърчава растежа на косата, като блокира отделянето на хормон от организма, който свива космените фоликули.
9. Помага за заздравяването на рани и изгаряния
Установено е, че тиквеното масло има лечебни свойства, като тестовете върху изгаряния от втора степен показват положително влияние върху затварянето на раните, като увеличават производството на колаген с 65%.
10. Полезна е за сърцето
Високото количество калий, което се намира в тиквата е чудесно за сърцето, регулира кръвното налягане и поддържа сърдечно-съдовото здраве. Проучванията показват, че консумацията на нужното количество калий е толкова важна за хипертонията и високото кръвно налягане, колкото и минимизирането на приема на натрий.
За да извлечете най-много ползи от тиквата, не забравяйте да изберете истинска, цяла тиква, а не консервирана смес от тиквен пай, тъй като тя обикновено съдържа добавени захари и сиропи.