Избори Събития

ТЕМА В РАЗВИТИЕ Във Враца: Каменов е фаворит за трети мандат, тежка битка за общинския съвет

  06.05.2023 12:00             
ТЕМА В РАЗВИТИЕ Във Враца: Каменов е фаворит за трети мандат, тежка битка за общинския съвет

 

След като преди седмица започнахме с нова рубрика да ви разказваме очакванията на хората във Видин за предстоящите местни избори, днес продължаваме темата с „врачанските потайности“.

 

Георги Александров

Във Враца местните избори се чакат с нетърпение, тъй като ще определят посоката, която ще поеме градът през следващите 4 години. Дори най-отчаяните критици на кмета Калин Каменов признават успехите му и направеното през последните 7 години и половина. Привличането на инвеститори, модернизирането на града и превръщането му в зелената столица на Северозапада, обновлението на инфраструктурата и подмяната на старите тролеи от социализма със съвременни и щадящи околната среда превозни средства са само част от безспорните привилегии, на които се радват врачани през последните години. На обичайната критика, че асфалтът не се яде беше отговорено подобаващо с нови улици и булеварди, както и нормални пътища дори в индустриалните зони. А разкриването на заводи, проектите за нови фабрики, санирането /но по старата програма/ на десетки блокове и превръщането на детски градини и учебни заведения в еталон на образователни институции бяха бонус, който превърна Враца в същинската столица на Северозапада. И привлекателно място за много млади хора, решили да създадат семейство и отгледат децата си в родния град, а не в София например.

Затова всеки, който се кандидатира за кмет на Враца, ще се сблъска с огромна планина от изпълнени обещания и трябва да се прави на новия Мистер Сенко, за да спечели доверието на врачани. Засега кандидатите си мълчат, но вече прозира интерес към бъдещото състезание.

Първи и основен заподозрян е бизнесменът Момчил Младенов, който преди 4 години загуби битката от Каменов, но продължава да е най-упоритият му критик в общинския съвет, където влезе като водач на листата на БСП. На последните парламентарни избори Младенов, който е областен координатор на НДСВ, се кандидатира за депутат от царистите. Твърде вероятно е отново да влезе в играта, като поведе листата на същия политически субект. Бизнесменът има своя кауза и тя е намаляване на промилите в такса смет за хората от неговия бранш. Твърди, че е започнал тази борба като заместник-кмет, когато във Враца са плащали по 15 на хиляда. Днес налогът е наполовина, но целта му е да стане 5-6 промила.

Политически анализатори спрягат като кандидат и областния управител Георги Митов, който в момента трупа административен стаж, след като беше назначен от първото служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Засега нито една политическа формация не е обявила подкрепата си за бившия началник на полицейското управление във Враца. Архитекти на тази номинация кроят широк фронт, който да събере недоволните от ГЕРБ и да припознаят ченгето като техен логичен претендент.

В оставащите 5 месеца може да се случат още неща, които да променят ситуацията, но на този етап третият мандат на Калин Каменов изглежда не само като логичен, но и разумен избор за врачани. Даже за онези, които критикуват градоначалника за „невиждани задължения“ – нали само ако остане кмет именно той ще си ги връща?!

Аргументите в тази посока са очевидни: на кметските избори през 2019 г. той отнесе плахата си конкуренция с рекордните 73%, което е повишение с 50 на сто от първия мандат през 2015 г., когато Каменов спечели мястото след балотаж.

И докато интригата за кмет във Враца е повече от ясна, то за 37-те места в общинския съвет ще се води люта битка. Засега не само не се очаква намаление на броя на съветниците, а статистиците говорят, че в града под Околчица са по-близо до увеличение на квотите в местния парламент. В изчаквателна позиция са и от „Продължаваме промяната“, които не крият, че имат апетити към местната власт. Засега никой не говори за имена на кандидат-кметове, а за номинации за общински съветници. Очаква се редиците да поведат Кирил Кунгалов и Деян Войкин, които вече редовно посещават общинските сесии във Враца. Явно, за да трупат опит и да опознават средата.

От ДПС винаги може да се очакват изненади. Не толкова при кандидатите за кметове, колкото при мераклиите за общински съветници. Движението през епохата на Борислав Банчев /който над 20 години е несменяем лидер на партията/ успява да приласкае и шлифова за нуждите си ярки имена, изгонени от други партии. Примерите с „войводата“ Марин Цветков и „земеделецът“ Вени Петров са доста красноречиви и показателни. В началото на мандата Местната коалиция БАСТА беше сред непримиримите критици на Каменов и ГЕРБ, но от 3 години и половина насам Банчев и компания са едни от най-позитивните към политиката на управляващите в общината. Вероятно, защото самите те не виждат алтернатива.

За БСП е ясно, че ще заложи на общинския си лидер Иван Иванов, който остана на една крачка от влизане в парламента и беше пожертван в името на партийната дисциплина. Младият политик обаче демонстрира завидно хладнокръвие и прие решението на Атанас Зафиров, който избра да стане депутат в 49-ото Народно събрание не от Хасково, а от Враца. Социалистите имат да се борят с много проблеми, но най-важният от тях е да сменят „старите пушки“ с нови хора. Ако го направят, може да вкарат повече от 4-5 души в следващия общински съвет. Ако ли не, ще се задоволят с пенсионерския жар в очите на доказани другари, които могат да изкарат едномесечна предизборна кампания, но не и още един 4-годишен мандат. Пък и конкуренцията в левия сектор не спи, а от Левицата обявиха, че се готвят за участие в местните избори и ще търсят свое представителство в общинските съвети по места. Присъствието на опитен боец като Славей Григоров, който има зад гърба си 1 мандат като председател на общинския съвет във Враца, трябва да стряска сънищата на социалистите, защото такъв човек може да им издърпа черджето под краката и да ги остави с доста „тънка“ подкрепа.

Групата на БДЦ повече няма да се повтори в местния парламент. Тя по-скоро ще се преформатира и ще е част от „Български възход“.

Генералската партия направи приличен резултат на последните парламентарни избори, което ще й позволи да мечтае за поне 3-4 съветници в общинския съвет на Враца. Надежда, която би се реализирала от Михаил Михайлов, който беше водач на депутатската им листа на последните избори. Със стари сикаджии и бивши тапицери начело кандидатите на този политически субект нямат никакъв шанс.

За ЗНС не е сигурно дали ще успее да вкара и един сенатор. Скандалното напускане на Вени Петров, предизвикано от неадекватното поведение на лидера на групата Диляна Давидкова, беше единственото, с което врачани ще запомнят тази политическа сила през изминалия мандат. С което визираните съветници направиха всичко възможно да няма повече земеделци в местния парламент на Враца.

От новите формации на вратата за местните избори чакат от Възраждане, които със сигурност ще имат свои представители в следващия общински съвет. Колко ще са те, ще е ясно съвсем скоро и ще зависи от това дали в България ще има правителство. Ако няма и се стигне до нови избори, хората на Костадинов във Враца могат да се превърнат в сериозна сила, с която ще се съобразяват всички.

Преоценка ще има и за представителството на Демократична България. Сегашните двама съветници като нищо могат да се стопят до един или да се удвоят – всичко зависи от подхода на местния лидер Владислава Лакова. Ако тя даде път на младите, ДБ би могъл да се превърна в сериозна сила в местния парламент, защото със стари муцуни нов морал не се гради…

В настоящия мандат най-голямата група от съветници – тази на ГЕРБ, разполагаше със 17 гласа от общо 37. Неслучайно председател на местния парламент беше от нея – д-р Владимир Христов. За достигане на мнозинство се разчиташе на БДЦ с техните 4 гласа, СДС и ЗНС с по още двама. Най-често опозиция бяха от БСП и ВМРО, а ДБ гласуваха „шарено“, в зависимост от интереса. Не толкова като опозиция се държаха и хората на Банчев, които в този общински съвет бяха представители на коалицията БАСТА, както реши да се представя пред врачани ДПС със своите петима избраници.

Мандатът премина под мотото, познато от управлението на премиера Андрей Ляпчев: „Со кротце, со благо…“

Изминалите 3 години и половина от мандата на настоящия общински съвет във Враца може да се характеризира с крилатата фраза на бившия министър председател на България Андрей Ляпчев: „Со кротце, со благо…“. В политическия фолклор тя има и продължение „…со малко кьотек“, но истината е, че не експремиера е измислил тази фраза, а близък до него журналист. Тя обаче ми дава повод да припомня, че в отиващия си местен парламент нямаше скандали, крещене и разправии, защото съветът беше ръководен мъдро и без излишни политически фойерверки.

Доказва го фактът, че няма нито един отстранен от работа общински съветник, а наложените наказания са предимно финансови и касаят /не/ участието в заседанията на постоянните комисии и на съвета. Тези глоби са в размер от 10% от възнаграждението при неизвинено отсъствие от комисия и 20% за самоотлъчка от сесия. А през изминалите месеци съветниците се разписваха за 70% от средното възнаграждение в общинската администрация или между 750 и 810 лева месечно. Това означава, че санкцията за отсъствие от комисия е поне 75 лева, а от заседание на местния парламент – минимум 150 лева.

Според председателят на съвета д-р Владимир Христов, въведените санкции са имали добър дисциплиниращ ефект и особено след края на локдауна, въведен заради епидемията от Covid-19, почти няма отсъстващи по неизвинени причини. В личен разговор председателят на съвета признава, че е безкомпромисен към всички, които не спазват правилата. Дори се наложило да показва и на съпартийците си, че правилникът за вътрешния ред е писан и за тях.

Никой от присъстващите на заседанията на общинския съвет не може да изчисли кой е най-активен и кой – най-пасивен в залата, тъй като работата на местните сенатори е подчинена на много занимания в комисиите и по-малко усилия на сесиите. Изказванията „за пред камерите и диктофоните на журналистите“ не може да промени становището, че всеки е свършил толкова работа, колкото е искал или му позволяват възможностите. В общинския съвет има и една болест от отминали години – някои от съветниците си тръгват по средата на заседанията, като този дефект на системата се регулира с подписа си, което всеки е длъжен да постави… но невинаги го прави в края на заседанието.

Според д-р Владимир Христов в настоящия общински съвет има хора, които вземат думата, за да направят експертни изказвания. Такива са Сашка Александрова от групата на ГЕРБ, Ирина Иванова от СДС и Борислав Банчев от БАСТА. Дори и на непредубедения зрител прави впечатление промяната, която е настъпила у лидера на ДПС през изминалите 3 години и половина. От вечния кандидат да говори в зала и то по всякакви въпроси, той се е превърнал в експерт, чието мнение тежи и в когото се вслушват дори и политическите опоненти.

Онова, което е направило впечатление на председателя д-р Христов е свързано с професионализма на съветниците, демонстриран по време на локдауна. „Когато заседанията се правеха дистанционно, присъствието на колегите беше почти 100%. Без значение дали всички успяваха да се включат или връзката им е изигравала лоша шега, имах усещането, че всеки е максимално отговорен към мисията, за която е избран от хората“, каза д-р Христов.

Неслучайно започнах този материал със сравнението с Андрей Ляпчев – въпреки подозренията, че при управлението си той е натрупал огромно състояние, експремиерът на България е придобил собствено жилище едва на 67 г. След това го е дарил на Българската академия на науките. Той е премиер между 1926 и 1931 г. и е в основата на възстановяването на страната след кървавия терор, наложен заради потушаването на Септемврийското въстани от 1923 г. Такива политици е имало някога в България!

Момчил Младенов често влиза в спорове с управата

Кметът на Враца Калин Каменов благодари за „похвала“, изречена за работата на администрацията му от вечния критик Момчил Младенов. Двамата си размениха „любезности“ по време на сесията на местния парламент в края на април. Нещо, което се е превърнало в практика през последните 3 години и половина.

Градоначалникът беше внесъл докладна за бюджетните разходи на Община Враца за 3 години – между 2024 и 2026 г. в частта за местни дейности. Младенов попита какво налага обсъждането на този казус, като припомни, че през март т.г. общинският съвет е одобрил прогнозите за харчовете от 2023 до 2025 г.

Каменов отговори, че при липсата на държавен бюджет, процедурата е свързана с одобрението на прогнозни разходи и то само в частта за местни дейности. Градоначалникът припомни, че докладната е разглеждана в комисии преди заседанието и там е отговорено на този въпрос.

Младенов се поинтересува защо до 2024 г. графиката с общинския дълг ще върви стремглаво надолу и какво ще предизвика нормализирането на общинските финанси след това. На което не без ирония кметът Каменов отговори, че приема въпросът като похвала за екипа си, тъй като след изплащането на „тежести“ около водния цикъл задълженията на Община Враца ще намалеят значително. Това ще ни позволи да работим по-добре, да инвестираме средства в ремонти на улици и тротоари и да отделяме по-голям ресурс за врачани и хората от общината, които сега даваме за връщането на стари дългове“, коментира Каменов. В крайна сметка мнозинството одобри предложението на градоначалника.

Сред най-мълчаливите съветници в настоящия мандат е заместник-председателят Стефан Стаменов от БДЦ, за когото още няма данни да се е изказал в залата. По принцип неговата група е една от най-стеснителните, когато става дума за изразяване на мнение.