Крими

При мащабна акция на полицията в Монтанско, разкриха куп престъпления и иззеха ...

  22.03.2023 11:04             
При мащабна акция на полицията в Монтанско, разкриха куп престъпления и иззеха ...

Вчера на територията на областта е проведена специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони, съобщиха от МВР-Монтана.
 В акцията са участвали служители от полицейските управления в Монтана, Лом и Берковица, секторите „Противодействие на криминалната престъпност", „Противодействие на икономическата престъпност" и „Пътна полиция" в ОДМВР Монтана, Зонално жандармерийско управление – Монтана, Териториална дирекция на НАП Монтана, Българска агенция по безопасност на храните - Монтана, Държавно горско стопанство- Берковица.
В хода на операцията са извършени проверки на 208 МПС, 382 човека, 34 лица от криминален контингент и 19 техни сборища, 9 търговски обекта, 9 пункта за черни и цветни метали, 8 автоморги, сервизи и депа, 7 питейни и увеселителни заведения и толкова заложни къщи. Разкрити са 15 престъпления. Образувани са 4 досъдебни производства. Трима са задържани по ЗМВР. Иззети са 475 литра алкохол без заплатен акциз, пушка и 2 незаконно притежавани пистолета. Съставени са 18 акта за установени административни нарушения, 16 предупредителни и 3 констативни протокола.
Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана
- 32-годишен рецидивист и 34-годишен монтански жител са задържани за притежание на наркотични вещества. При извършени процесуално-следствени действия в обитавания от редидивиста имот в гр. Монтана е открит 34-годишен монтански жител, от който при личен обиск са иззети 0,12 грама амфетамин и 0,58 грама канабис, установени с наркотест. Криминално проявеният обитател е установен пред магазин в гр. Монтана, като при вида на униформените изхвърлил найлоново топче, съдържащо 0,7 грама кокаин, установени с дръг. По образуваното досъдебно производство работи ОДМВР Монтана.
- служители на РУ Монтана върнали инструмент на стойност 500 лв, откраднат от строителен обект в областния град. Спрямо извършителя, рецидивист, е образувано досъдебно производство.
- установен е 21-годишен от гр. Монтана счупил осветително тяло в село Георги Дамяново, собственост на общината
Разкрити престъпления на територията на РУ Лом
- незаконно притежавани ловна пушка и 45 бойни патрона са иззети от къща в ломското село Долно Линево, обитавана от 72-годишен криминално проявен
 - установен е 42-годишен рецидивист от крайдунавския град, който върнал открадната от него врата от ПВЦ дограма на собственика й от гр. Лом
- разкрити са трима криминално проявени младежи от с. Якимово, проникнали незаконно в имота на монтанска жителка в селото и отнели множество буркани с пчелен мед, домашно вино и ракия, инструменти и дизелово гориво. Част от откраднатите вещи са върнати на собственичката
- откраднат мобилен телефон е върнат на ученик от ломско училище, като извършител на кражбата е уличено друго момче от същото училище
- неправоспособен водач, управлявал нерегистриран по законния ред лек автомобил, е заловен от служители на Участък Якимово. Преди седмица след сигнал за движещ се в селото лек автомобил без поставена задна рег. табела е извършена проверка, но водачът избягал. При проведените мероприятия е установен водачът на автомобила – 23-годишен местен жител, неправоспособен шофьор. Справка показала, че управлявал автомобила в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние, както и че рег. табелите са издадени за друг автомобил.
- установен е 42-годишен криминално проявен от село Якимово, отправял заплахи към жители на селото с газов пистолет. Мъжът е глобен за не регистриране на оръжието по законния ред. Работата по случая продължава.
- след сигнал за незаконна търговия с акцизни стоки без бандерол е извършена проверка в частен дом в гр. Лом, ползван от 70-годишен местен жител, при която са иззети 475 литра безцветна течност с мирис на алкохол - домашна ракия, без документ за платен акциз
- незаконно притежавани дърва за огрев са установени в имотите на двама жители на село Крива бара, двама в село Медковец и незаконно притежаван насипен тютюн във ферма за животни в гр. Вълчедръм.