Избори Събития

Десислава Танева: Нужна е политическа смелост да се обясни на ЕК, че вносът на зърно от Украйна съсипва местните производители

  16.03.2023 17:23             
Десислава Танева:  Нужна е политическа смелост да се обясни на ЕК, че вносът на зърно  от Украйна съсипва местните производители

„Нужна е политическа смелост да се обясни на Европейската комисия, че регламентът за зелените коридори за внос на селскостопанска продукция от Украйна съсипва земеделието в цяла Източна Европа.“. Това каза в Монтана на среща със земеделци Десислава Танева.

Танева е специалист в областта на земеделието  и два пъти е била земеделски министър. Влязла е в Народното събрание за първи път през 2009 година.

„В момента заради вноса от Украйна зърното на българските производители престоява в складовете. Няма ликвидност. Решенията на ЕК във връзка с войната – да се изнасят селскостопанската продукция, произведена там, към трети страни, за да се няма гладуващи и да се помогне на Украйна, на практика не се случи. В момента украинската продукция е в Източна Европа, а не в трети страни, а от това страдат България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Подготвен е проекто регламент за още една година безмитен внос на украинско зърно и мляко. България не е заявила позиция. Правилната стъпка е да се потърси контакт с всички засегнати източноевропейски страни, членове на съюза, които имат проблеми, да се прояви смелост и да се заяви на еврокомисията, че на практика, членове на съюза изпитват изключителни затруднения с реализацията на собствената си продукция", подчерта Десислава Танева.

Тя е убедена, че единственото правилно решение е България да настоява да бъде транзитен коридор за украинското жито, за да може то да достига безпрепятствено до трети страни.

„За това обаче се иска политическа смелост, а в момента тя липсва. Новият регламент за още година безмитен внос вероятно ще влезе в сила през юни“, каза бившият земеделски министър.

Пред селскостопански производители тя коментира и стратегическия план в земеделието, който е приет без обществено обсъждане и това е скандал.

„Там са заделени 200 милиона евро за подпомагане на непроизводствени площи – елементи на ландшафта.  На практика за синори и редици от дървета ще се плащат по 172 лева на декар, а не както е било досега по 12 лева. Тези пари трябва да се върнат при производителите, а не да се раздават на разни тарикати, които уж подстригват храстите“, подчерта Танева.

Тя коментира и растящите цени на стоките от първа необходимост, като според нея една от основните причини е влиянието на търговските вериги върху пазара.

„Ирена Димова свърши много полезна работа в комисията по бюджет и финанси в посока продължаване на обратното начисляване при зърнопроизводителите. Ако имаме влияние в управлението, ние имаме точните решения за проблемите на земеделците и за цените. Важно е тези политики да се правят от хора, които познават сектора и мислят за хората, които произвеждат зърно и мляко“, подчерта  Танева.

Тя беше в Монтана по покана на водача на листата на коалиция ГЕРБ-СДС Ирена Димова. Разговорът й с хората, които произвеждат зърно, плодове, зеленчуци и мляко в региона продължи няколко часа.

На 2 април избери №2 в бюлетината или машинно!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!