Лайфстайл

Рецепти за хляб без брашно

  26.01.2023 16:20             
Рецепти за хляб без брашно

Можем да кажем, че напоследък здравословното хранене е все по-популярно. В мрежата можем да намерим стотици рецепти за вкусни ястия с малко калории. Независимо дали спортувате редовно или просто искате да намалите приема на въглехидрати, подбрахме специално за вас няколко рецепти за вкусен хляб без брашно. Ето ги и тях:

Хляб от червена леща

Необходими са ви:

1 ч. ч. червена леща;
5 с. л. кисело мляко;
1 ч. л. бакпулвер;
2 с. л. царевично брашно;
2 яйца;
1 връзка магданоз;
3 с. л. зехтин;
сол на вкус;
щипка черен пипер;
щипка червен пипер.

Вярвате или не, този хляб ще ви очарова с вкуса си. За да го приготвите, първо трябва да накиснете лещата с вода в съотношение 1:3. Сложете я в купа и залейте с 3 ч. ч. гореща вода. Оставете я да престои 1 нощ. На другия ден отцедете добре и блендирайте до получаването на гъста смес. Изсипете сместа в купа, добавете към нея яйцата, киселото мляко, бакпулвера, магданоза, зехтина и подправките на вкус. Най-накрая добавете царевичното брашно. Полученото тесто изсипете във форма за кекс. Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Печете за 30-40 минути.

Хляб от тахан и яйца

Необходими продукти:

200 г сусамов тахан;
3 яйца;
1 ч. л. бакпулвер;
50 мл вода;
сол на вкус.

В купа изсипете тахана, добавете яйцата и разбийте (за предпочитане с миксер). Овкусете със сол и добавете бакпулвера. Разбъркайте отново. Консистенцията трябва да прилича на смес за кекс. Ако се получи прекалено гъста, добавете вода. Изсипете в подходящ съд – правоъгълна форма за кекс или малка тавичка. За да отделите по-лесно хляба, сложете хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 30 минути.

Хляб от фъстъчено масло

Необходими продукти:

2 яйца;
½ ч. л. сол;
1 с. л. ябълков оцет;
1 ч. ч. фъстъчено масло;
2 ч. л. бакпулвер;
1 ч. л. сода за хляб;
3 с. л. захар;
1 ч. ч. кисело мляко.

Разбъркайте яйцата заедно със захарта. След това добавете киселото мляко, содата, оцета и солта. Сложете бакпулвера във фъстъченото масло и го разбъркайте. След това изсипете и него при останалите съставки. Печете на загрята фурна, докато добие приятен златист загар. Проверете дали е готов с дървена клечка.

Хляб от ленено семе

Ще ви трябват:

200 г ленено семе;
3 яйца;
1 ч. л. сода бикарбонат;
½ ч. ч. вода;
1 ч. л. сол.

Първата стъпка от приготвянето на хляба е смилането на лененото семе с блендер. След като се получи фино брашно, към него добавете солта. Разбийте яйцата с водата и содата и ги добавете към лененото брашно. Разбъркайте добре. Сместа би трябвало да наподобява кексово тесто, но по-гъста. Изсипете в подходяща форма, която преди това сте покрили с хартия за печене. Печете на загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути. Охладете и се насладете на този вкусен хляб без брашно.