Свят

Нидерландски хакер похитил личните данни на почти всички австрийци

  26.01.2023 15:54             
Нидерландски хакер похитил личните данни на почти всички австрийци

Нидерландски хакер, арестуван през ноември миналата година, е предложил за продажба пълните имена, адреси, дата на раждане на почти всички жители на Австрия, съобщи австрийската полиция, цитирана от Ройтерс.

Потребител, за когото се предполага, че е самият хакер, е предложил данните за продажба в онлайн форум през май 2020 г., посочвайки, че те съдържат "пълните имена, пола, адреса и датата на раждане на почти всеки гражданина" на Австрия, се казва в изявление на полицията. В изявлението се казва също, че разследващите са потвърдили автентичността на данните, уточнява БТА.

Става дума за личните данни на близо девет милиона души. Трябва да се има предвид, че населението на Австрия е приблизително 9,1 милиона души. На сайта хакерът е предложил за продажба подобни данни от Италия, Нидерландия и Колумбия, съобщи австрийската полиция, допълвайки, че не разполага с повече подробности.

Информацията от Австрия е т.нар. регистрационни данни - основна информация, включително настоящ адрес, която жителите трябва да предоставят на властите.

"Тъй като тези данни са свободно достъпни в интернет, трябва безусловно да се приеме, че те, изцяло или частично, неизбежно са в ръцете на престъпници", заяви полицията, като добави, че се смята, че неизвестни хора са платили за данните.

25-годишният заподозрян, който е бил арестуван в апартамент в Амстердам, е бил познат на международната полиция и се разследва от нидерландската полиция и съдебните власти, съобщи австрийската полиция.

Говорител добави, че изявлението е публикувано едва сега, за да не бъдат възпрепятствани тези разследвания.

Полицията не даде подробности за последствията за сигурността на данните на австрийците.