Избори Събития

Росица Кирова: „Почтените” качиха българското общество на пързалката на бесния популизъм

  23.01.2023 16:00             
Росица Кирова: „Почтените” качиха българското общество на пързалката на бесния популизъм

Скандалът „Нексо”, липсващите закони, обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за „почтените” и манипулаторите, както и за задаващите се неизбежно отново парламентарни избори. Това бяха само част от актуалните теми, които коментира днес видинският народен представител Росица Кирова, която заедно с областния координатор на ГЕРБ-Видин Александър Матеев, дадоха пресконференция.

По думите на г-жа Кирова, скандалът „Нексо” поставя важните въпроси за двойния стандарт и морала в политиката. „Начинът, по който е била финансирана една политическа партия, за да се домогне до властта, поругава задачите и очакванията, които ни поставя и изисква от нас българското обществото. Как можем изобщо да изградим правова държава като законите се потъпкват и поругават от онези, които ги създават и които управляват държавата?!”, запита риторично Росица Кирова.

Въпреки тежката политическа криза сегашното НС, благодарение на усилената работа на групата на ГЕРБ-СДС, е успяло да приеме повече закони от предходния парламент, който действаше в условия на редовно правителство. „От 22 закона в края на мандата на ПП бяха внесени само два по Плана за възстановяване и устойчивост”, каза г-жа Кирова с пояснението, че служебният министър Атанас Пеканов вместо да обикаля от сутрин до вечер по телевизионните студия е следвало да си свърши работата.

„За съжаление отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори и имам лошото усещане, че ние не сме се осъзнали като общество. Почтеността не е емблема, не е брошка, която да си я закачиш на ревера. Тя е качество, което трябва да притежава човек”, заяви г-жа Кирова и даде пример с това какво „Промяната” е причинила на Видин и региона – 2 години спряно строителство на пътя Видин-Ботевград. „Обектът беше финансиран по време на управлението на г-н Бойко Борисов. Строителството беше задвижено. И след това нищо. Нула. Едва наскоро МС взе решение да започне отчуждаване на имоти. И докато не се правеше нищо, докато изграждането беше замряло, парите за строителство поскъпнаха. А това са наши пари, които губим всеки ден”, каза още Росица Кирова.

„ГЕРБ направи и невъзможното, за да има редовно правителство”, заяви областният координатор Александър Матеев, по чийто думи сегашният модел „Радев” е абсолютно неприемлив и вреден – модел на беззаконие и популизъм. Матеев обясни, че местните структури на партията ще положат максимални усилия за висок изборен резултат, за да може България да излезе от кризата и излъчи стабилен редовен кабинет.