Събития

„Северняци“ посвещават концерт на Генчо Генчев

  24.11.2022 18:00             
„Северняци“ посвещават концерт на Генчо Генчев

Концерт-портрет "С музиката на Генчо Генчев" ще представи Фолклорна студия "Северняци" в петък вечер във Видин. Музикалното събитие е посветено на 80 години от рождението на дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". За да си спомнят за него и неговото творчество, с видеоизпълнения и на живо в концерта ще се включат певци и инструменталисти от страната и чужбина. Сред тях е кавалджията и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Владимир Величков. Първата му среща с композитора е, когато се явява на конкурс за инструменталисти в Ансамбъла: 
"Генчо Генчев беше моят ментор както в музиката, така и в живота... Запозна ни една случайност, когато аз и моята съпруга се явихме на конкурса. Той като ме чу, каза: "Ти ще свириш в моя ансамбъл!". За мен това беше предизвикателство, тъй като аз тъкмо се бях уволнил от казармата... Той ме хареса и усетих една творческа енергия между нас двамата... Генчо Генчев ме научи да бъда малко по-търпелив, малко по-смирен и адаптивен към музикантската среда..."
Художественият ръководител на "Северняци" Ерик Петров работи с Генчо Генчев близо 30 години. Казва, че работата с него му помага както в творчески, така и в житейски план.
"За пръв път се запознах с Генчев в далечната 1975 година. Аз бях танцьор в Ансамбъл "Дунав", той беше назначен за главен художествен ръководител... Тези години, в които съм работил с него, много ми помогнаха- човек много можеше да научи от него - за работата, за упоритостта, за хъса за работа и за художествената стойност на това, което правиш. В житейски - много съвети, много помощ... Той много ми помогна да направим Фолклорна студия "Северняци", за да може вече 10 години и ние да радваме видинската публика. Най-важното, което запомних от него- любов към това, което правиш, любов към българския фолклор, любов към хората, с които работиш, много упоритост и много труд..."
Генчо Генчев оставя след себе си едно творчество, което е безценно, каза още Ерик Петров и представи програмата, с която видинските "Северняци" ще отбележат 80 години от неговото рождение. 
"Подготвили сме спектакъл, преобладаващата част ще бъдат танци по негова музика. Десет танца ще представим, защото освен музика за народни оркестри, за духови оркестри, за песни, той е създал и музика за танцови състави... Музиката говори- разказва и на хореографа, и на изпълнителя... Ще представим и песни на хор "Чубрица" от Нидерландия, защото Генчев работи няколко години с тях като диригент, а като вокален педагог - Галина Дурмушлийска, хор, който беше на много високо професионално ниво, с много любов изпълняваха българските песни. Също така работи и с Лондонския хор за народни песни - затова включихме двата хора, да се види как чужденци изпълняват български фолклор... "
В концерта ще участва и Даниел Спасов, народен певец, продуцент и водещ на телевизионни предавания, дълбоко свързан със Северозапада. В своя репертоар той има много песни на Генчо Генчев. 
Концертът "С музиката на Генчо Генчев" е на 25 ноември, от 18,30 часа в Драматичен театър "Владимир Трандафилов".