Здраве Лайфстайл

4 етерични масла при високо кръвно

  24.11.2022 12:10             
4 етерични масла при високо кръвно

Хипертонията или високото кръвно налягане е един от много често срещаните здравословни проблеми, за които обаче можем и да не подозираме, че имаме. Наричат го „тихият убиец“, а причините за повишаване на кръвното могат да бъдат редица, сред които фамилна обремененост, нездравословен начин на живот, заболявания, хроничен стрес и други.

Консултацията с лекар е задължителна, за да може да ни посъветва какво е необходимо да се направи, за да го контролираме и евентуално да ни бъде назначена терапия. Когато се допитаме до нашия лекар, бихме могли да обсъдим и идеята за етеричните масла и дали е подходящо да включим и тях за баланс на кръвното. Западни проучвания са установили, че използването на определени етерични масла може ефективно да понижи кръвното налягане.

Вижте 4 от тях и как може да ги ползвате след консултация с вашия лекар.

Розово етерично масло

Розовото етерично масло е добре познато със своя приятен флорален аромат, който има редица ползи за здравето. Успокояващото му действие ни помага да отпуснем ума и тялото си. Смята се, че розовото масло спомага за подобряване на кръвообращението и баланса на кръвното налягане. Розово масло помага и при стрес, депресия, стимулира желанието за секс, има антибактериално и противогъбично действие.

Етерично масло от лавандула

Лавандуловото масло е друго успокояващо етерично масло, за което се смята, че помага при високо кръвно налягане. Ароматът му помага за успокояване на нервното напрежение, сърдечната честота. В ароматерапията то е едно от най-често използваните за релаксация на ума и тялото.

Етерично масло от цитронела

Има много интересен аромат. Маслото от цитронела често се добавя в репеленти против комари, поради специфичното си ухание. Известно е, че спомага за регулиране на кръвното налягане, подобрява сърдечния ритъм, както и дишането. Подходящо е при мускулни напрежения, главоболие, за прочистване и освежаване на въздуха в помещенията.

Масло от тамян

Още едно етерично масло, което има противовъзпалително действие, намалява тревожността и се смята, че повлиява положително при високо кръвно налягане. Ароматът му също така действа като афродизиак, намалява стреса. Маслото от тамян спомага и за облекчаване на респираторни и храносмилателни смущения, стимулира имунитета.

Как може да се ползват етерични масла?

Работата с етерични масла е деликатна и винаги е добре да се допитаме до специалист, който може да ни насочи в това как да комбинираме маслата, в какви количества да се ползват, да ни предложи и други, които могат да ни помогнат да балансираме кръвното налягане.

Най-общо, етеричните масла могат да се добавят в дифузери, чиито изпарения ароматизират помещението, в което са поставени и по този начин можем да ги вдишаме.

Няколко капки от желаното етерично масло могат да се добавят към масажно масло за тяло или крема/лосиона, който ползваме всеки ден. Ако усетите дразнене след нанасяне, незабавно отмийте.

Етерични масла могат да се добавят в аромалампа, както и релаксираща вана за тяло или крака. За перорален прием консултацията със специалист е задължителна.