Събития

Кристина Котларска подреди в Община Мездра самостоятелна изложба графика

  21.11.2022 16:00             
Кристина Котларска подреди в Община Мездра самостоятелна изложба графика

По покана на Градската художествена галерия дългогодишният член на Групата на мездренските художници Кристина Котларска подреди в Община Мездра поредната си, шеста самостоятелна изложба графика. Куратор на изложбата е Светла Дамяновска, а водещ на събитието - Рени Дакова, експерт в Общинската администрация.

Експозицията включва 11 черно-бели графични творби на авторката и един цветен шаржов „Ироничен автопортрет”, определен от куратора на изложбата „като намигване към публиката“.

Черно-белите графики на Кристина Котларска са разделени условно в две групи - пейзажи и портретно-философски рисунки. Пейзажите са четири: речният пейзаж „Самота”, два изгледа от Черепишкия манастир и един изглед от друг емблематичен за нашия регион манастир - „Седемте престола”. „При тях прави впечатление внимателното и детайлно предаване на архитектурните елементи, чудесното владеене на перспективата и стабилното построение на композицията, убедителността и почти фотографската точност, отбелязва в анализа си Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Художничката е съсредоточила своето внимание върху достоверното пресъздаване на съществуващи сгради и природни дадености, изключвайки човешкото присъствие от творбите.

В другата група свои работи Котларска също така внимателно и точно изобразява обектите, но им придава и втори, по-философски смисъл. Рисунката „Полет към слънцето” (представляваща разперил криле гълъб, пърхащ в простора, чиито очи са скрити от развиваща се лента) е своеобразна метафора на стремежа на всеки от нас към доброто, полезното и животворното влияние, но лутайки се с очи, забулени от воала на илюзиите.

Три от графичните творби съдържат детски образи и загатват копнежа по сладките и невинни, ранни години. Това са „Поглед към живота”, „На море” и „Завръщане у дома”. Детските образи са миловидни, но сериозни, а в последната творба те са дори някак си илюзорни - дадени са само като черни силуети на фона на спомена за родната къща.

Рисунките „Без думи” и „Смелост” пресъздават човешки отношения, при които жената има подчинена роля. Те изследват женското поведение в случаи на насилие или на необходимо принудително лицемерие. Творбите са много въздействащи, изградени пестеливо, но с използване на силни контрасти.

Работата, с която завърша изложбата, се нарича „Заслужена почивка” и изобразява самотна мъжка фигура, седяща на градински стол, в паркова среда, пред която има масичка с питие. Позата на човека, зареяният му поглед, скръстените ръце и вглъбеното изражение недвусмислено внушават умора от тежкия ден, тежката година или тежкия живот. Но някак си ни карат да си представим и облекчението, блажените мигове спокойствие, насладата от чашата вино и цигарата. За мен тази е най-силната и въздействаща творба в експозицията“, споделя в заключение Дамяновска.

Самостоятелната изложба графика на Кристина Котларска може да бъде разгледана във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.