Лайфстайл

Какво да ядете, когато сте под стрес

  25.09.2022 14:40             
Какво да ядете, когато сте под стрес

Стресът е неизменна част от ежедневието на съвременния човек. В прекалено количество обаче, той се натрупва в клетките и забързва процесите по стареене в организма. Ето как можем да си помогнем чрез храната.

Когато сте стресирани, най-често ви се прияждат така наречените комфортни храни – пици, торти, бургери (бърза храна). Това е така, защото те са богати на захар и мазнини, които задоволяват вкусовите рецептори, но за сметка на това вдигат нивата на холестерол и кръвната ви захар. 

Ето как можете да помогнете на тялото си в напрегнат период и да не вредите на холестерола и кръвната си захар.

Заложете на храни, които са богати на антиоксиданти. Те се борят с натрупването на стрес в клетките и запазват добрите нива на захар в кръвта. Това са боровинките, черния шоколад, повечето горски плодове.

Черният шоколад

Ако ви се хапва сладко, то заложете на черния шоколад. Най-добре е съдържанието на какао да е над 70%, защото по този начин ще извлечете максималните ползи от него. Той помага за по-доброто настроение и съдържа много по-малко количество захари и растителни мазнини, ако е натурален. 

Червеното вино

Червеното вино съдържа ресвератол, който е полезен за организма в контролирани количества. То подсилва сърдечната система и спомага за по-доброто настроение като отпуска тялото и ума. Една чаша на няколко дни може да се използва като перфектния заместител на сладките коктейли. 

Пуканки

Ако ви се хапва чипс или нещо хрупкаво, за да залъжете нервите, то избегнете всички изкуствени пакетирани храни и си направете пуканки сами вкъщи. Така консумирате само три съставки - царевица, висококачествена мазнина и сол по избор.