Лайфстайл

Природни средства срещу уморени очи

  25.09.2022 09:30             
Природни средства срещу уморени очи

Независимо дали обичате партита или сте майка, която си остава вкъщи да гледа детето си или преследвате кариера, умората в очите и тъмните кръгове със сигурност не са ви непознати. Ще ви кажем някои естествени лекове за уморяване на очите в тази статия.

Причина за умората в очите обикновено е начинът на живот – стресова работна среда, дълги шофиране, застой пред телевизора, недоспиване, прекалено застояване пред компютъра. Последиците са, че очите губят блясъка и жизнеността си, а отдолу се появяват тъмните кръгове, които също показват недостиг на витамини и нарушена имунна система. Не винаги умората в очите би могла да се  прикрие зад грим. Най-често те имат нужда от почивка и укрепване, а тук на помощ могат да се притекат природните средства. 

За да се борите с умората на очите, имате нужда от продукти, които поддържат и овлажняват кожата ви, богати са на витамини и имат антиоксидантни свойства. Ето няколко доказани начина за преборване с умората в очите и тъмните кръгове с натурални средства:

За уморени очи най-популярната естествена препоръка е да приложите замразена (и използвана) торбичка чай върху очите за десетина мин. Най-добре е да заложите на зеления чай, тъй като той има предимства пред другите видове. Друг вариант е да налагате антистрес компреси, като накиснете памучни тампони в супа от синя метличина и ги държите над очите си за няколко мин. Подобен ефект на освежаване има и сокът от лимон.

Ако страдате от тъмни кръгове, можете да си направите ботаническа маска. За целта ви е нужен сокът от картоф и половин краставица. Смесете двете течности, навлажнете памук и нанасяте върху очите за петнайсетина мин.

Пастата от краставица и магданоз също може да помогне за предотвратяване на напрежението на очите. Нанесете внимателно сместа около и под очите и оставяте за двайсетина мин., след което изплаквате с топла вода. Същият начин на приготвяне и приложение включва маска от половинка авокадо и две или три  капки масло от бадем. 

Едно от естествените лекарства за уморяване на очите е розовата вода. За седмица намокрете памучен тампон с въпросния еликсир, нанасяйки го върху очите за десетина мин. Розовата вода действа успокояващо и е полезна за кожата.

Може да си направите и антистрес дресинг със смес от ябълка и ананас. Поставят се в рамките на петнайсетина мин. Накрая лицето се изплаква с хладка вода. Плодът не само облекчава умората, но и се бори с бръчките в зоната около очите.

Домашна маска за кафе ще ви помогне в борба с умората  в очите и тъмните кръгове под тях. Нуждаете се от 1/2 ч.ч. смляно кафе, 1/2 ч.ч. кокосови стърготини, 2 с.л. лимонов сок и 1 с.л. мед, около 100 мл мляко. За да приготвите пастата, нанесете под очите и оставяте за двайсетина мин. Изплаквате накрая лицето с топла вода.

Белтъкът от яйце също е ефективно естествено средство за тъмни кръгове и напрежение в очите. За целта разбийте белтъците на гъст крем и го намажете около очите. Оставяте да подейства и после измивате вашето лице с топла вода.