Лайфстайл

Митове относно лекарствата, които e време да разбием

  24.09.2022 12:10             
Митове относно лекарствата, които e време да разбием

Медикаментите вече са се превърнали в неизменна част от нашия живот и често прибягваме до тях и за най-малкото неразположение. Те са леснодостъпни и информацията в интернет пространството за тях е безкрайна. Да, но не винаги трябва да се доверяваме сляпо на всичко, което прочитаме. Има някои разпространени митове относно лекарствата, които днес ще разбием. 

*Статията е с информативна цел, ние не сме лекари и преди да приемате каквото и да е лекарство, се консултирайте с вашия лекар. 

Мит: Ако болката е прекалено силна, може да увеличите лекарствената доза

Това всъщност не е така и при всеки прием на медикаменти трябва да следвате стриктно указанията от лекаря или листовката. Не надвишавайте фриволно дозите си, тъй като вместо по-бързо подобрение, само може да усложните положението си и да предизвикате поява на странични ефекти.

Мит: Щом вече се чувствате добре, може да спрете приема на лекарства

Обикновено някои лекарства се предписват за прием в рамките на няколко дни.- тоест цял цикъл. Вие може да се почувствате по-добре още на втория ден, но това не значи да стопирате приемането на медикаментите. По този начин рискувате симптомите да се възвърнат, да не се излекувате напълно и дори да влошите състоянието си.

Мит: Не е необходимо да споделяте с лекаря си за витамините, които пиете

Витамините може и да ви се струват безобидни, но когато се появи проблем със здравето ви и посетите кабинета на лекаря, задължително споменете всичко, което употребявате. Възможно е някои витамини или добавки да попречат на предписаните лекарства да вършат работата си.

Мит: С антибиотик можем да излекуваме всичко

Антибиотици не бива да се предписват и прилагат за всяко състояние. Те са способни да излекуват само болестите, причинени от бактерии. Не са ефективни при настинки и възпалено гърло. Важно е да кажем и че ако твърде често приемате антибиотици, ще развиете резистентност към тях и се усложнява вашето излекуване от по-сериозни инфекции впоследствие.

Мит: Естествените добавки не могат да бъдат вредни

Да, най-често случаите са такива, защото за тях се смята, че са здравословни и безопасни. Но някои хора могат да имат алергии и непоносимости към дадена съставка. За техния прием също е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, който ще ви даде и добри съвети и насоки. С естествените добавки не бива и да се прекалява, за да не предозирате и да настъпят неприятни странични ефекти и нежелани последици. Природните съставки също не бива да бъдат подценявани./Actualno.com