Лайфстайл

4 начина за пречистване на чешмяна вода в домашни условия

  24.09.2022 09:30             
4 начина за пречистване на чешмяна вода в домашни условия

Има доста добри битови филтри за вода, които ще решат проблема. Това са филтрите за питейна вода, които се вграждат в мивката, дюзи за кранове, филтърни кани, инсталации за предварително пречистване на водата. Но когато филтърът не работи и проблемът трябва да бъде решен поне за известно време, се сещаме за по-прости начини за пречистване на чешмяната вода.

Утаяване

Хлорираната чешмяна вода има лош вкус и миризма. Но хлорирането е необходимо за неутрализиране на микроорганизмите, присъстващи във водата. За неутрализиране на микроорганизмите, присъстващи във водата, тя се хлорира. Не се препоръчва пиенето на хлорирана вода, хлорът има свойството да се натрупва в организма и по време на кипене образува много вредни химични съединения. Можете да неутрализирате ефекта на хлора, като утаите водата. Просто изсипете чешмяна вода в голям съд и оставете за 7-8 часа. Примесите от тежки метали и хлорните съединения ще се изпарят през това време.

Обогатяване със силиций

Силицият има силни бактерицидни свойства, всъщност е най-добрият естествен филтър за вода, но въпросът е - откъде да го вземем? Силицият може да се купи в някои аптеки или да се поръча онлайн. Цената му не е висока. Освен това силицият има и антибактериални, противовъзпалителни, бактерицидни свойства, подобрява метаболизма, има благоприятен ефект върху функционирането на органите на стомашно-чревния тракт, предотвратявайки появата на патологиите и допринася за бързото отстраняване на токсините от тялото, канцерогените и други вредни вещества. Преди да използвате силиций за първи път, е необходимо да го изплакнете обилно с течаща вода. Необходимо е да се пие на малки порции, най-малко 2-3 чаши на ден. Периодично (веднъж седмично) кристалите трябва да се измиват от образувалата се плака.

Пречистване с активен въглен 

Активният въглен е част от битовите насипни филтри за пречистване на вода. Той е ефективен за пречистване на водата, след прилагане му водата става по-приятна на вкус и мирис. Въглена абсорбира почти всички вредни вещества, намиращи се в чешмяната вода. За да пречистите водата с активен въглен, трябва да поставите филтър под формата на торбичка от плат или марля, напълнена с активен въглен и поставена в съд с вода. Вярно е, че такъв импровизиран филтър не може да се използва дълго време, той изисква подмяна след няколко дни.

Сребърни йони за пречистване

Йоните, съдържащи се в среброто, активно пречистват водата. Среброто има бактерицидни свойства, така че можете да налеете вода в голям стъклен съд, да поставите вътре сребърен предмет (с 999 фина) и да оставите водата да престои 8-10 часа. Единственото нещо - не се препоръчва да се пие само такава вода, сребро - сребърните токсини могат да се натрупват, създавайки излишък от сребро в тялото, което може да доведе до метаболитни нарушения./Actualno.com