България Избори

Изпратихме безпрецедентен брой машини зад граница

  24.09.2022 08:40             
Изпратихме безпрецедентен брой машини зад граница

ългария е изпратила безпрецедентен брой машина за гласуването зад граница на изборите на 2 октомври, стана ясно на брифинг на външно министерство. 

Машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори вече пристигнаха в няколко държави. 

"Процесът по организацията на вота в чужбина върви много добре. Почти всички бюлетини за секциите ни зад граница са изпратени, а някои дори са и получени. Над половината от машините за секциите извън страната също са изпратени до консулските ни представителства", заяви председателят на работна група „Избори” Иван Кондов.

 

„В свое окончателно решение ЦИК определи, че в 301 места зад граница ще се гласува с машини. 238 СИК ще има по 2 машини, а в 63 СИК – по една. Общият брой на машините е  безпрецедентен – 539, или с над 120 повече, отколкото на вота през ноември миналата година”, посочи от своя страна Калин Анастасов.

Машините за Турция също са изпратени, като се очаква те да преминат границата още в петък.

МВнР ще изпрати и българска литература за общностите ни зад граница, заедно с изборните книжа. Към Брюксел пък пътува и кръщелен купол и други църковни принадлежности, с които се оказва съдействие на БПЦ. Църковната утвар, която трябва да получи храмът „Свети Климент Охридски”, вече е в министерството и ще тръгне възможно най-скоро, потвърди Анастасов.