Лайфстайл

Лекар: Правете тези 3 неща, за да забавите стареенето

  23.09.2022 16:20             
Лекар: Правете тези 3 неща, за да забавите стареенето


Съществуват безброй продукти, които се рекламират като „чудодейни лекове“ против стареене. Но междувременно лекари и учени непрекъснато повтарят, че стареенето е естествен процес, който не може да бъде спрян. Има обаче няколко начина, които могат да го забавят. Експертите посочиха няколко ефективни правила, които ще ви помогнат за удължаване на младостта на тялото ви. 
 
1. Борба с оксидативния стрес и възпалението 
 
Според д-р Наян Пател най-верните защитници срещу оксидативния стрес са антиоксидантите и по-специално глутатионът. "Нашите тела произвеждат глутатион, използвайки аминокиселини от храната. Той детоксикира тялото, унищожава свободните радикали и подобрява клетъчната функция. Това означава, че глутатионът не само неутрализира оксидативния стрес, но също така помага на тялото да се бори с неговите ефекти", споделя докторът. Пател обясни, че поради оксидативния стрес органите постепенно губят способността си да функционират нормално. Това се отразява най-вече върху състоянието на кожата. Една от основните последици от оксидативния стрес е възпалението. Ако този процес прерасне в хроничен, в резултат на това се разрушават здрави тъкани, което води до различни заболявания, свързани с възрастта. В борбата срещу оксидативния стрес ще помогне растителна диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и зърнени продукти, споделя още докторът. Той препоръчва увеличаване на ежедневната физическа активност чрез йога или медитация.
 
 
2. Прекарване на по-малко време пред компютъра и мобилните устройства 
 
Лекарят напомни, че е важно периодично да си почивате от употребата на всякакви джаджи. "Опитайте се да намалите нивата на стрес, като прекарвате по-малко време пред смартфона, компютъра, лаптопа и други джаджи. Тези устройства създават електромагнитни полета, които също причиняват оксидативен стрес", споделя той.
 
3. Спазване на диетата на синя зона 
 
Терапевтът Кент Пробст вярва, че ключът към дълголетието е в правилното хранене. По-специално, диетата на жителите от така наречената синя зона е доказала своята ефективност. „Този начин на хранене се основава на традиционните продукти, произвеждани в страните по Средиземноморието“, обясни той. Диетата включва разнообразни растителни храни, включително пресни сезонни плодове и зеленчуци, ядки, семена, бобови растения, пресни билки и пълнозърнести храни. Основните животински продукти са дивата риба и други морски дарове. Същевременно сирената, птичето месо и яйцата се консумират в по-малки количества и по-рядко. Червеното месо се консумира изключително рядко и в малки количества. Основният източник на мазнини е зехтинът, добави Пробст. За да забавите стареенето и да живеете по-дълго, експертите съветват преди всичко да обърнете внимание на начина си на живот. 
 
Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или със специалист по здравословно хранене!