Свят

Избухна „доматен грип“ сред децата в Индия! Свързан е с COVID-19

  30.08.2022 14:18             
Избухна „доматен грип“ сред децата в Индия! Свързан е с COVID-19

В средата на август научната общност беше шокирана от съобщение за избухване на нов вирус сред децата в Индия - той беше наречен "доматен грип", пише New Atlas.

Съответното писмо е публикувано в The Lancet Respiratory Medicine, в него се говори за нов вирус, обхванал Индия - повече от 82 деца са били заразени с "доматен грип" за три месеца. Авторите на публикацията твърдят, че симптомите на заболяването са подобни на COVID-19 и се характеризират с болки в тялото, треска и умора. Болезнени мехури с размер на домат са отличителен белег на новия вирус.

В публикацията не са посочени реални лабораторни данни, но пост-COVID светът се промени - вече не можем да сме безгрижни към появата на нови вируси. Учени от цял ​​свят започнаха да анализират новия вирус.

Ситуацията се изясни малко, когато симптомите на "доматен грип" бяха открити при деца от Обединеното кралство. Петгодишно момче и 13-месечно момиче се разболяха седмица след завръщането си от семейна почивка в Керала, Индия. Лекарите веднага забелязали симптомите на мистериозния индийски вирус и направили лабораторни изследвания.

По време на тестването и двете деца са имали ентеровирус, наречен Coxsackie A16. Причинява вирусен пемфигус на устата и крайниците (HFMD). Британските биолози веднага започнаха да проучват резултатите от тестовете и смятат, че индийският „доматен грип“ не е нов вирус или вид грип, няма нищо общо с доматите и всъщност е HFMD.

Британски учени също установиха, че индийският "доматен вирус" не е уникален. Геномното изследване показа, че настоящият вирус е свързан с щама Coxsackie A16, регистриран в Китай преди 10 години.

Австралийският епидемиолог Гидеон Майеровиц-Кац също публикува своето изследване за "доматения грип" в Индия. Според него данните, получени от британски учени, не премахват напълно страховете за индийския вирус, но пораждат сериозни съмнения.

Една от причините, посочени от Майеровиц-Кац, е фактът, че термините "доматен грип" или "доматена треска" отдавна се използват в Индия. По правило те се използват за обозначаване на огнища на необясними заболявания. Като пример епидемиолог цитира 2007 г., когато в Индия се развива мистериозно заболяване, придружено от треска, обриви и „доматени рани“ (мехури) по ръцете и краката, от които изтича течност. Тогава го наричат ​​"доматена треска" и учените стигат до извода, че това заболяване може да е резултат от по-ранна вирусна инфекция, пренасяна от комари - вирусът Chikungunya.

С обявяването на нов „доматен вирус“ учени от цял ​​свят се захванаха за работа. Повечето от научната общност са съгласни, че новото нещастие е свързано с COVID-19. Според лекарите коронавирусът значително е отслабил имунната ни система и следователно вирусите, които преди са били по-рядко срещани, сега се държат странно и може да са по-често срещани.

Потвърждение на тази хипотеза беше намерено от персонала на отдела за глобална биосигурност на института Кърби. Те разработиха система за наблюдение, управлявана от изкуствен интелект, за развитието на епидемии по света и наистина забелязаха необичайна болестна активност в Индия. Учените обаче смятат, че активността на инфекцията не прави "доматения грип" нещо ново. Най-вероятно поради отслабена имунна система вирусът се проявява по нови и необичайни за нея начини.

Превод: GlasNews