Свят

Португалският здравен министър подаде оставка след закриването на спешните акушерски служби

  30.08.2022 13:25             
Португалският здравен министър подаде оставка след закриването на спешните акушерски служби

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо подаде оставка след критики срещу решението й временно да закрие спешните акушерски служби, което налага рисковано прехвърляне на бременни жени между болниците.
В изявление на Министерството на здравеопазването се казва, че Темидо е решила да се оттегли, тъй като е "осъзнала, че вече няма нужните възможности да остане на поста си".
В отделно изявление министър-председателят Антонио Коста заяви, че е приел оставката ѝ и благодари на Темидо за работата ѝ, която включваше организирането на успешна кампания за ваксинация срещу COVID-19.
Правителството предприе мярката за закриване на спешните акушерски служби, особено през почивните дни, тъй като няколко болници не разполагаха с достатъчно лекари по време на летните отпуски.
Опозиционните партии и общините разкритикуваха министъра, тъй като бременните жени понякога трябва да предприемат рисковани пътувания до отдалечени болници.
Оставката на Темидо дойде часове, след като се появиха съобщения, че в събота бременна жена е починала, след като е получила инфаркт по време на преместване с линейка от главната болница в Лисабон "Санта Мария", в която не е имало свободни места в неонатологията, в друга болница в столицата.
Темидо стана министър на здравеопазването през октомври 2018 г. и миналата година беше сред най-популярните членове на правителството благодарение на успеха на кампанията за ваксиниране, според проучванията на общественото мнение.
Но напоследък звездата ѝ избледня заради кадровите и други проблеми в много държавни болници и след като хиляди лекари представиха т.нар. отказ от отговорност, позовавайки се на лоши условия на труд и крайна умора./ БГНЕС