Свят

Туристка върна откраднати артефакти от Помпей, били прокълнати

  30.08.2022 09:20             
Туристка върна откраднати артефакти от Помпей, били прокълнати

Канадска туристка върна пет артефакта, които откраднала при посещение на Помпей през 2005 г., твърдейки, че тези предмети са донесли на нея и на семейство й лош късмет, пише италианският вестник Il Messagero.

Жената била на 21 години, когато откраднала две бели мозаечни плочки, две части от амфори и част от керамична стена. Тя върнала обратно тези предмети на Археологическия парк Помпей, заедно с извинително писмо, в което обяснява, че когато ги взела, била „млада и глупава“ и че „искала да притежава част от историята, която не може да се купи.“

Канадката се надява, че този жест от нейна страна ще й помогне „да се отърси от проклятието, което застигна мен и моето семейство.“

„Ние сме добри хора и не искаме да предаваме това проклятие на нашето семейство и деца. По тази причина простете ми за това, което направих преди години, взех си поука,“ пише тя.

„Много съжалявам, някой ден ще се завърна във вашата страна, за да се извиня лично,“ добавя тя.

Говорител на Археологическия парк Помпей е заявил пред CTV News, че са получили около 100 писма от хора, като канадската туристка, които искат да върнат откраднати артефакти. Част от тези писма дори са изложени като предупреждение в Антиквариата в Помпей.