Свят

ЕЦБ: По-добре рецесия, но да преборим инфлацията

  28.08.2022 20:20             
ЕЦБ: По-добре рецесия, но да преборим инфлацията

Опасността от рецесия не трябва да спира централните банки да предприемат мерки за спиране на инфлацията. Това обяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел на икономическия симпозиум на федералния резерв на САЩ в Джаксън Хоул.

Шнабел подчерта, че е важно да се продължи със затягане на паричната политика (с повишаване на лихвите), за да се стабилизира икономиката, добавяйки, че централните банки трябва да се въздържат от понижаване на лихвените си проценти веднага щом се забележи известен напредък по отношение на ограничаване на инфлацията, предаде БНР.

"Дори и да влезем в рецесия, нямаме друг избор, освен да продължим пътя на нормализиране на монетарната политика", каза Шнабел.

Според нея ще е необходима по-голяма "жертвоготовност" за укротяване на инфлацията, отколкото в предишните периоди на затягане на паричната политика, като тя предупреди, че има риск растежът на цените да излезе извън контрол, ако не се предприемат силни действия.

"Централните банки вероятно ще се изправят пред по-висок т.нар. "коефициент на жертвоготовност“ в сравнение с 80-те години на миналия век, дори ако цените реагират по-силно на промените във вътрешните икономически условия, тъй като глобализацията на инфлацията затруднява централните банки да контролират ценовия натиск“, каза Шанбел.

"Коефициентът на жертвоготовност " измерва колко "болка" ще трябва да причинят централните банки по отношение на по-слаб икономически растеж и по-малко създаване на работни места, за да върнат инфлацията под контрол.

Подобно мнение изрази на същата конференция и управителят на Френската централна банка и член на ЕЦБ - Франсоа Вилроа дьо Гало.

Дьо Гало каза, че не трябва да има "никакво съмнение" относно желанието на банката да повиши лихвите отвъд така наречената "неутрална ставка" - ниво, което нито подпомага, нито ограничава растежа. Според него този процент е между 1 и 2 на сто. Той също така каза,. че това ниво в еврозоната може да бъде достигнато "преди края на годината“, добавяйки, че "нашата воля и капацитетът ни да изпълним мандата си са безусловни“.

Очаква се инфлацията в еврозоната да постави нов рекорд от 9% на годишна база през август, като Евростат ще представи предварителни инфлационни данни следващата сряда (31-ви август).

Техните забележки на срещата на централните банкери от цял ​​свят в Джаксън Хоул в Уайоминг, САЩ, повториха аналогичната теза на председателя на Федералния резерв Джей Пауъл, който в петък обеща "да продължи" да повишава лихвите, за да потуши американската инфлация.

ЕЦБ сложи край на осемте години на отрицателни лихвени проценти през миналия месец, като повиши лихвения процент по депозитите с 50 базисни пункта до 0,00%. Някои членове на ЕЦБ пък призоваха да се обмисли още по-агресивно увеличение на лихвените ставки със 785 базисни пункта заседанието на банката на 8 септември.