Свят

Готвят серия от стачки на Острова

  28.08.2022 18:20             
Готвят серия от стачки на Острова

Великобритания е изправена пред вълна от координирани стачни действия на профсъюзите тази есен на фона на задълбочаващата се криза с поскъпването на живота, пише "Обзървър", цитиран от БНР.

В декларация на едни от най-големите профсъюзи в страната преди конгреса на профъсюзите, който трябва да се проведе следващия месец, се призовават всички работнически организации да работят в тясно сътрудничество, за да могат да окажат максимален натиск върху управляващите и да спечелят битката за увеличаване на заплащането в съответствие с инфлацията. Профсъюзите "Юнисон" ("Unison") и "Юнайт" ("Unite") са разгневени от липсата на действия от страна на правителството за помощ на домакинствата, след като в петък енергийният регулатор "Офджем" ("Ofgem") обяви, че средната годишна сметка за ток и газ от 1 октомври се увеличава с 80%.

Макар и да се смята, че координираните действия няма да са порядъка на "обща стачка", е твърде възможно страната да бъде парализирана. Профсъюзът на железопътните работници "АрЕмТи" ("RMT") вече проведе няколко 24-часови стачки, планирани са и други в близко бъдеще. В петък стачуваха служителите от Кралските пощи. Още не е приключила 8-дневната стачка на докерите на най-натовареното за контейнери пристанище Феликстоу. Адвокати, учители, здравни работници и много други също планират да стачкуват за заплащането.

Конгресът на профсъюзите се открива на 11 септември в Брайтън. В него ще участва лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър, който ще държи реч.