Свят

3-месечна карта от 9 евро за обществен транспорт свали германците от колите им

  28.08.2022 11:38             
3-месечна карта от 9 евро за обществен транспорт свали германците от колите им

Много от закупилите въведения в Германия промоционален комбиниран месечен билет от 9 евро за обществения транспорт посочват, че в доста от случаите са предпочитали да вземат влак или автобус, вместо да пътуват с колата си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Превозният документ позволява неограниченото използване през юни, юли и август на цялата регионална и местна транспортна мрежа - с изключение на високоскоростните влакове, и то само срещу 9 евро на месец.

Кампанията, която приключва в сряда, имаше за цел да разтовари ежедневно пътуващите до работа от бремето на високите цени на горивата. Берлин иска да насърчи използването на обществения транспорт и заради опазването на климата.

Около 31% от запитаните отговорят, че са използвали често промоционалния билет за дестинации, за които иначе са щели да използват автомобил, сочи проучване на Югав, направено по поръчка на ДПА. 18% са заменили напълно колите с обществения транспорт.

22 на сто посочват, че са ползвали рядко билета за дестинации, за които иначе биха се качили на кола.

28% са си купили промоционалния превозен документ само веднъж. Други 22% от запитаните отговарят, че така или иначе вече са имали карта за пътуване с намаление и са ползвали отстъпка.

Всеки втори е използвал комбинирания билет за лични пътувания. Само малко под една четвърт са го ползвали, за да ходят на работа. Също толкова са го използвали предимно за туристически пътувания и екскурзии.

Какъв ще е ефектът от билета в дългосрочен план още не е ясно. Около 18% от анкетираните отговарят, че определено желаят да използват по-често в бъдеще автобуси и влакове; 22 на сто - не. Мнозинството - 55 процента - са склонни да ползват този вид превоз, само ако отново бъде пуснат подобен билет.

Проучването на Югав е направено сред 2038 участници между 22 и 24 август. Извадката е представителна за нагласите сред пълнолетното население на Германия.