Свят

Не можете да останете: Нова кампания срещу миграцията в Австрия

  28.08.2022 10:52             
Не можете да останете: Нова кампания срещу миграцията в Австрия

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер от няколко дни почти не пропуска възможност да предупреди, че системата за предоставяне на убежище в Австрия скоро може да бъде претоварена. Тази седмица това беше и случаят в ефира на австрийската национална медия "ORF”: "Имаме рекорден брой молби за убежище. 42 000 до края на юли. Това е повече, отколкото общо за цялата минала година.”

Онлайн кампания

Затова министерството на Карнер представя нова онлайн кампания. Тя има за цел да обезкуражи потенциалните кандидати за убежище да се насочват към Европа. Кампанията се провежда основно в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, както и посредством реклами в Гугъл и е насочена към осем държави, сред които Мароко, Тунис и Индия. "Едно от колелата, които трябва да бъдат завъртяни, е и да информираме по подходящ начин потенциалните мигранти в страните на произход. Не трябва да оставяме на контрабандистите да правят интерпретации. Убеден съм, че това е сто процента вярно."

"Не можете да останете"

На снимките се вижда как граничен полицай с немска овчарка стои пред гранична ограда с бодлива тел и надпис "Няма път" под нея. На други снимки на различни езици пише: "Не можете да останете" или "Ще се провалите".

Виенската изследователка на миграцията Юдит Коленбергер критикува кампанията и посочва, че "няма никакви доказателства за успеха на подобни информационни кампании.” Идеята за кампания срещу предоставянето на убежище не е нова в Австрия. Друга такава вече беше представена през март 2016 г. Важен фактор е финансирането - този път онлайн кампанията струва 260 000 евро. "Трябва само да си дадете сметка, колко афганистански жени и момичета бихме могли да приемем за тези пари и да им предоставим достъп до образование тук”, казва Коленбергер.

Критики и от коалиционните партньори

Не само изследователите са скептично настроени към кампанията. Критики отправят и от коалиционния партньор на Австрийската народна партия. Ева Ернст-Джеджич от Зелената партия например казва: "Трябва да създадем законни пътища за бягство. Зелените и Народната партия постигнаха съгласие по този въпрос в правителствената програма и дават възможност на хората да кандидатстват за работна виза”. Причината е, че Европа се нуждае от работници, казва още тя. "В Европа има недостиг на работна ръка. С други думи, смятам, че е по-ефективно да си сътрудничим със страните, от които хората искат да избягат, отколкото да създаваме тази нехуманна ситуация на външните си граници и да провеждаме онлайн кампании с пропагандна политика на възпиране, която според мен ще има слаб ефект”.

Много от хората, които идват в Австрия, се местят и изобщо не остават, казва Ернст-Джеджич. Освен това всяка молба за убежище трябва да бъде разгледана - това е човешко право. Министърът на вътрешните работи Карнер от Австрийската народна партия е на противоположното мнение. "Трябва да попречим на хората да се опитват да прекосяват Средиземно море, рискувайки да се удавят или да се тъпчат в камиони и да рискуват да се задушат”. Предотвратяването на опасното бягство на хората е важна цел, казва депутатката от партията на Зелените Ернст-Джеджич. Онлайн кампанията на Министерството на вътрешните работи обаче не е правилният път. По-добре би било, ако хората са в контакт с бежанци и мигранти от собствените си страни, които да им разказват за този много често животозастрашаващ път и след това ги разубеждават да тръгнат по него”, казва Ернст-Джеджич.