България

СЕКИРА: Нов скок в цените на зеленчуците у нас

  14.08.2022 14:27             
СЕКИРА: Нов скок в цените на зеленчуците у нас

Храните на едро поскъпнаха тази седмица. Това сочи индексът на тържищните цени, които следи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Почти с лев са поскъпнали сиренето, кашкавалът и маслото. Ръст има и в цените на брашното и яйцата.

При зеленчуците най-голямо е повишението в цената на краставиците – с 12.3%. Оранжерийните домати пък поскъпнаха с 8.3 на сто само за последната седмица, а средната им цена за килограм вече е 2.50 лв.

Веселин Велев е зеленчукопроизводител в една от оранжериите в Пловдивско. Той отглежда продукцията си в село Куртово Конаре. По думите му най-много на крайната цена се отразяват енергийната и газовата кризи. „Компенсациите, които получихме за тока, то се получи, че даваш 10 лв., връщат ти 2, 8 лв. пак енергото са напред”, каза производителят. Велев подчерта, че миналата година за същата услуга е плащал по 2 лв. По думите му предишното правителство е оказало помощ на бранша, но тя е била недостатъчна и закъсняла.

От бранша поискаха среща със служебния министър на земеделието. На нея ще бъдат разисквани варианти за подпомагане на бизнеса./ Нова тв