Свят

Какво е състоянието на писателя Салман Рушди след жестокото нападение

  14.08.2022 12:28             
Какво е състоянието на писателя Салман Рушди след жестокото нападение

Авторът на „Сатанински строфи“ Салман Рушди вече не е на командно дишане и ден, след като беше намушкан в щата Ню Йорк, може да говори, съобщи Асошиейтед прес.
Рушди остава в болница със сериозни наранявания, но писателят Аатиш Тасир снощи написа в „Туитър“, че „машината е изключена и той говори (и се шегува)“. Литературният агент на Рушди Андрю Уайли потвърди тази информация, без да дава допълнителни подробности.
75-годишният Рушди е получил наранявания в окото, ръката и черния дроб. Той може да загуби зрението на пострадалото око, каза агентът му.
Мъжът, обвинен в намушкването на Салман Рушди, пледира невинен вчера по обвиненията в опит за убийство и нападение, но прокурор заяви, че престъплението е било предварително „планирано“, предаде Асошиейтед прес.
Адвокат на задържания Хади Матар говори от негово име в съдебната зала. Матар се появи в чернобял гащеризон и с белезници.
Съдийката се произнесе Матар да бъде задържан без право на гаранция, след като прокурор Джейсън Шмит заяви, че Матар се е снабдил предварителен пропуск за събитието, на което Рушди щял да изнесе лекция, и заел такава позиция, която да му позволи да нарани писателя. Матар пристигнал на мястото на събитието предния ден и носел фалшив документ за самоличност.
Това беше целенасочена, непредизвикана, предварително планирана атака срещу Рушди, каза държавният обвинител.
Автори, активисти и правителствени служители изтъкнаха смелостта на Рушди и дългогодишното му застъпничество за свободата на словото въпреки рисковете за собствената му безопасност.
Президентът на САЩ Джо Байдън каза в изявление, че той и първата дама Джил Байдън са „потресени и натъжени“ от нападението.
Разследващите проучват дали извършителят, който е роден в САЩ десетилетие след публикуването на „Сатанински строфи“, е действал сам.
Прокурор Шмит спомена издадената срещу Рушди фетва като потенциален мотив, противопоставяйки се на пускането на Матар под гаранция. Дори този съд да определи гаранция от 1 милион долара, рискуваме тя да бъде платена, каза прокурорът.
Лекцията на Рушди е била охранявана от щатски полицай и зам.-окръжен шериф, а полицаят е арестувал нападателя. Но след това някои редовни посетители в института "Шътокуа" задали въпроса защо не е имало по-строги мерки за сигурност, като се имат предвид заплахите срещу Рушди и обявената награда от 3 милиона долара за главата му.