България

920 фирми ще получат над 93 млн. лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност

  14.08.2022 08:40             
920 фирми ще получат над 93 млн. лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност

До средата на септември 920 български компании ще преминат процедура по договаряне на над 93 млн. лв. безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната им ефективност. Микро, малките и средни предприятия бяха одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, която се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа, съобщиха от министерството. 
Със средствата българските компании ще могат да закупуват енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да се направи модерна изолация на производствените бази. Така те ще намалят разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива и други енергоносители.
Всички одобрени дружества са от икономически сектор „C“ – Преработваща промишленост, като са разпределени в общо 141 подсектора. Основната част от тях се занимават с производство на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на връхни облекла, на хляб и хлебни продукти. Сред предприятията има печатници на регионални вестници, на брошури и други хартиени издания, заводи за производство на китари и други музикални инструменти, бижутерии, фирми за ремонт на машини и оборудване и др. 
Непосредствено след сключване на договорите фирмите ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си.
Най-много са от областите Пловдив и София-град – съответно 138 и 101. Заявената от тях подкрепа е за над 20 млн. лв. В същото време най-нисък интерес към мярката е имало от фирмите в област Видин. Едва пет получиха положителни оценки на проектните си предложения и достигнаха етапа на договаряне. Те са поискали 484 000 лв.