Свят

Белият дом: Действията на Китай в близост до Тайван са провокация и...

  08.08.2022 07:15             
Белият дом: Действията на Китай в близост до Тайван са провокация и...

Действията на Китай в близост до Тайванския проток са провокация и проява на безотговорност, заяви Белият дом, след като тайвански представители казаха, че китайски бойни самолети и кораби са направили репетиция за атака срещу острова, предаде Ройтерс.

"Тези действия представляват значителна ескалация в опитите на Китай да промени статуквото. Те са провокация, проява на безотговорност и увеличават риска от грешки", изтъкна говорител на Белия дом.

Действията на Китай "са също така в разрез с отколешната цел за съхраняване на мира и стабилността в региона на Тайванския проток", подчерта говорителят.

В събота тайванското министерство на отбраната, цитирано от АФП, съобщи, че китайски военни самолети и кораби отработват мнима атака срещу острова. 

Въоръжените сили на Тайван са забелязали "голям брой групи комунистически самолети и кораби в Тайванския проток, а някои и отвъд разделителната линия да извършват действия, смятани за имитация на атака срещу главния остров на Тайван", гласеше съобщението.

Ден след посещението на Нанси Пелоси в Тайван въоръжените сили на Китай започнаха четиридневни военни учения с бойни стрелби около Тайван, който Пекин смята за отцепила се китайска провинция.