Свят

Сирени за въздушна заплаха и експлозии отекнаха западно от Ерусалим

  07.08.2022 18:20             
Сирени за въздушна заплаха и експлозии отекнаха западно от Ерусалим

Врайони западно от Ерусалим тази сутрин зазвучаха сирени и бяха чути експлозии, казаха очевидци пред Ройтерс.

Това е знак за евентуална палестинска атака с ракети и за прехващането им във въздуха от израелските системи за противовъздушна отбрана.

Репортери на АФП в Ерусалим също са чули кратки експлозии надалеч, а армията на Израел е потвърдила, че сирени звучат "в район около Ерусалим", без да дава подробности.

Това е първата въздушна заплаха в околностите на Ерусалим от началото в петък на въоръжения конфликт между Израел и базираната в Газа радикална палестинска групировка "Ислямски джихад".

Вчера израелската армия заяви, че при техни удари военните ръководители на палестинската групировка "Ислямски джихад" са били неутрализирани.

Радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" потвърди, че неин старши командир е бил убит от израелски въздушен удар по ивицата Газа, предаде Ройтерс.

"Сарая Ал Кудс (Бригадите на Ерусалим) скърби за лидера Халед Мансур, член на съвета за сигурност и командир в южната част (на ивицата Газа), загинал като мъченик вследствие на израелски въздушен удар вчера", се казва в изявлението на групировката.

"Сарая Ал Кудс" е въоръженото крило на "Ислямски джихад", отбеляза Ройтерс.

АП допълни, че в съобщението се уточнява, че Мансур е загинал заедно с още двама бойци в град Рафа, в южната част на ивицата. Убити са били петима цивилни, вкл. дете и три жени, след удара, разрушил няколко жилищни сгради в Рафа.

Снощи здравното министерство в Газа каза, че досега 24 човека, сред които шест деца, са загинали от ударите на израелската авиация. Не е ясно дали в тази бройка са включени и жертвите в Рафа, където все още се издирват оцелели под развалините, посочи АП.

Според днешно съобщение на израелската армия, цитирано от Франс прес, на Западния бряг са били арестувани двайсетина предполагаеми членове на "Ислямски джихад".