Бизнес Свят

Колелата на ток все повече и по-евтини

  07.08.2022 16:21             
Колелата на ток все повече и по-евтини

Няма сегмент от бизнеса с велосипеди, който да се развива по-бързо от този на електрическите.

Появиха се нови марки като Aventon, Rad Power Bikes, Charge и Himiway, които предлагат модели на достъпни цени, които могат да бъдат купени онлайн. Бумът на пазара се усеща и от по-високия клас е-велосипеди, където основни играчи са утвърдени имена в бизнеса като Specialized, Trek и Giant.

Дизайнът продължава да се подобрява, технологията на всички ценови нива става все по-надеждна, а възможностите се разширяват. Независимо дали искате да купите онлайн или чрез търговец на дребно, можете да намерите всичко - от сгъваеми електрически велосипеди, електрически фетбайк (велосипеди с дебели гуми), планински електрически велосипеди и хиляди варианти на е-велосипеди за градски условия. Тъй като някои от стандартните ограничения за велосипедите като тегло и зъбно предаване отпадат при е-велосипедите, техният дизайн се разви стремглаво.

Класове

След като определите кой стил велосипед е подходящ за вас, следващото важно нещо, с което трябва да се съобразите, е кой клас електрически велосипед отговаря най-добре на вашите нужди. В САЩ има определени три класа е-велосипеди, в зависимост от вида на системата за подпомагане и бързината, която моторът осигурява. Повечето електрически велосипеди се определят като клас 1 или 3. Е-велосипедите от клас 1 имат мотор с максимална мощност 750w, който подпомага с до 20 мили в час, докато човек върти педалите. Клас 3, известен като „скоростен педелектор“, също може да бъде с мотор до 750w (1 конска сила), но може да ви подпомогне с до 28 мили в час. И двата класа са разрешени в повечето щати и градове в САЩ, без да е необходима книжка за управлението им, уточняват от bicycling.com.

И докато преди година моделите от клас 2 бяха рядко срещани, сега те стават все по-популярни, особено в ниския ценови клас. Тези модели имат дросел, който може да задвижи с велосипед до 20 мили в час и да ги поддържа, без да се налага непрекъснато да въртите педалите.

Някои велосипеди не могат да бъдат стриктно вкарани в класовете. Популярният Pace 500 на Aventon например технически е електрически велосипед от клас 3, тъй като достига скорости до 28 мили в час, но има и дросел, който достига 20 мили в час (максималната законова скорост за дросел).

Момент

Моментът на силата се нарича още въртящ момент и се измерва в нютон-метри (Nm). Въртящият момент е измерване на силата при въртене и числото, на което трябва да обърнете внимание, когато искате да знаете мощността на електромотора. По-голям момент на силата означава повече мощност извън линията и повече сила за въртенето на педалите. Колкото по-тежък е моторът, от толкова повече момент на силата се нуждае. По-леките шосейни велосипеди обикновено имат 30 до 40 Nm въртящ момент, пистовите и карго модели обикновено имат поне 80 Nm, а повечето градски велосипеди са някъде по средата.

Ват-час

Размерът на батерията на е-велосипедите се измерва във ват-часове (Wh), което представлява количеството енергия, съхранявано в батерията, и колко вата може да достави всеки час. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голямо е разстоянието, но колкото по-бързо се движите, толкова по-малко е разстоянието, което може да изминете. Например батерия от 504 Wh, съчетана с 500-ватов мотор, дава един час време за каране при най-високо ниво на подпомагане, а карането с около половината от тази мощност ще удвои разстоянието.

Батерия

Тъй като възможностите за избор на електрически велосипед стават все повече, производителите поставят батериите все по-лесно, а е-велосипедите изглеждат все по-елегантни и все повече приличат на обикновен велосипед. Повечето батерии се заключват към е-велосипеда, а към тях има ключ, който позволява батерията да бъде отключена и свалена. По този начин тя може да бъде заредена, без да се налага и велосипедът да бъде там, освен това заключването прави кражбите на батерии по-сложни. Друго предимство е, че велосипед със свалена батерия е доста по-безопасен, когато се налага да бъде возен върху багажник за велосипеди и значително по-лек, когато трябва да се пренесе на ръка.

Гуми

Тъй като електрическите велосипеди могат да поддържат по-високи скорости за по-дълги периоди от време от стандартните велосипеди, те имат нужда от повече контрол. По-широките гуми осигуряват по-добро сцепление, а амортисьорната вилка прави по-гладко придвижването върху неравни пътища. Добрите дискови спирачки също са задължителни за забавяне на тежък велосипед при висока скорост.

Светлини

Някои електрически велосипеди се доставят с интегрирана система за осветление, която се включва, когато включите мотора. Въпреки че това е страхотна функция, дори и велосипедът да я няма, това не трябва да ви отказва от покупката. Има достатъчно много варианти за светлини за велосипеди, които лесно може да поставите сами.

Иван Мастагарков/Телеграф