Свят

Вирусолог: Маймунската шарка не може да зарази милиони

  18.07.2022 15:54             
Вирусолог: Маймунската шарка не може да зарази милиони

Вирусът на маймунската едра шарка не може да се разпространи толкова широко, колкото COVID-19, отбелязва вирусологът Анатолий Алтщайн.
Маймунската едра шарка е много по-слабо заразно заболяване от коронавирусната инфекция, казва вирусологът Анатолий Алтщайн, доктор по медицина, професор в Изследователския център по епидемиология и микробиология "Гамалея".
"Не сме застрашени от широкото разпространение на вируса сред десетки хиляди, стотици хиляди, да не говорим за милиони хора", каза той.
Вирусологът припомни, че коронавирусът се предава по въздушно-капков път, докато вирусът на маймунската едра шарка може да се предава само при близък контакт със заразен човек.
Маймунската едра шарка е много по-слабо заразно заболяване от коронавирусната инфекция, заяви Алтщайн. Вирусът на маймунската едра шарка може да се предава от един човек на друг не повече от десет пъти и тази важна характеристика предотвратява бързото разпространение на инфекцията – категоричен е Алтщайн.
"С всяко следващо предаване вирусът отслабва по някакъв начин. Вирусът на маймунската едра шарка може да се предава от човек на човек до около десет пъти, след което отслабва дотолкова, че не се предава повече", уточнява вирусологът.