Свят

Опасност от избухване на мини заради пожар в Словения

  18.07.2022 14:48             
Опасност от избухване на мини заради пожар в Словения

Над 180 пожарникари се борят със силен пожар на платото Крас, в северозападната част на Словения, близо до границата с Италия, съобщи агенция СТА. Поради вятъра и сухата растителност огънят се разпространява бързо и има опасения от избухване на мини, останали в района от времето на Първата световна война.

През нощта огнеборците успели да локализират пожара, който се приближил на около половин километър до село в близост. Огънят е обхванал труднодостъпен и непроходим терен с дължина един километър, съобщи командирът на противопожарната служба в Нова Горица Симон Вендрамин.

Пожарникарите повикали на помощ хеликоптери за гасене на пожари и специалисти за отстраняване на мини, тъй като по време на Първата световна война в района става най-кръвопролитният сблъсък между австро-унгарската и италианската армия и са останали много неексплодирали средства. Засега не е ясно какво е предизвикало пожара, който избухна само два дни след като пожарникарите с помощта на два хеликоптера успяха да потушат предишния, бушувал наблизо.