Свят

Шефът на тайните служби и главния прокурор на Украйна не са уволнени, а отстранени

  18.07.2022 13:51             
Шефът на тайните служби и главния прокурор на Украйна не са уволнени, а отстранени

Началникът на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и главната прокурорка Ирина Венедиктова не са уволнени, а временно отстранени от длъжност до приключване на текущи разследвания, съобщи високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. По-рано бе обявено, че Зеленски е уволнил висшите служители заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия.
Андрий Смирнов, заместник-началник на президентската канцелария, уточни пред украинска телевизия, че двамата служители не са уволнени. Венедиктова е освободена от длъжност, а Баканов е "временно отстранен от изпълнение на задълженията си" до приключването на проверки и разследвания.
В отговор на въпрос дали двамата ще могат да се върнат на постовете си, ако разследването ги оневини, Смирнов подчерта, че "живеем в спазваща законите страна" и той, разбира се, може да си представи такава възможност.
Причините за взетото от президента решение са, че "президентът и всички ние достатъчно дълго чакахме от ръководителите на тези ведомства конкретни и може би по-радикални резултати за прочистване от колаборационисти и изменници на държавата", добави Смирнов, цитиран от руската служба на Би Би Си.
И двамата служители са отдавнашни сътрудници на Зеленски, а с Баканов президентът се познава от дете. / БТА