Свят

Два случая на инфектирани с изключително заразния марбургски вирус

  18.07.2022 11:08             
Два случая на инфектирани с изключително заразния марбургски вирус

Гана официално потвърди два случая на инфектирани с марбургски вирус, изключително заразна болест, подобна на еболата. Двама души са дали положителни тестове за вируса по-рано този месец, предаде Ройтерс, позовавайки се на ганайската здравна служба. И двамата са починали от хеморагичната треска, която причинява вирусът.

Тестове, извършени в Гана, са дали положителни резултати на 10 юли, но резултатите е трябвало да бъдат удостоверени от лаборатория в Сенегал, за да се смятат случаите за потвърдени, каза Световната здравна организация (СЗО).

Ганайската здравна служба заяви, че предприема мерки за допълнително снижаване на риска от каквото и да било разпространяване на вируса и е изолирала всички идентифицирани контакти, които засега не са развили симптоми.

 

Това е едва вторият отчетен случай на заразяване с марбургска треска в Западна Африка, отбелязва Ройтерс. Първият случай беше установен миналата година в Гвинея и оттогава не бяха установени допълнителни случаи. Двамата пациенти в южната част на Гана са развили симптоми, включително диария, висока температура, гадене и повръщане и по-късно починали в болница, каза СЗО, предаде БТА.

От 1967 г., предимно в Южна и Източна Африка, са установени десетина големи гнезда на марбургска треска. По информация от СЗО смъртността от заболяването при тези случаи е варирала от 24% до 88% в зависимост от щама на вируса и качеството на лечението.