Свят

Най-висшият британски военен: Русия ще бъде заплаха потенциално още десетилетия

  18.07.2022 10:06             
Най-висшият британски военен: Русия ще бъде заплаха потенциално още десетилетия

Най-висшият британски военен отхвърли днес като "пожелателно мислене" спекулациите, че руският президент Владимир Путин "не е добре" със здравето или може да бъде убит, предаде ДПА.

"Мисля, че някои от коментарите, че (Путин) не е добре или че всъщност със сигурност някой ще го убие или ще го свали от власт, са пожелателно мислене", каза началникът на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин по Би Би Си, цитира БТА.

"Като професионални военни ние виждаме относително стабилен режим в Русия", заяви Радакин. Той се аргументира, че Путин е в състояние да потуши всяка опозиция и олицетворява йерархията във властта. Освен това "никой на върха няма мотивация да предизвика (руския) президент и това (прави хипотезата за падането му от власт) безперспективна", добави началникът на щаба на отбраната на Великобритания.

Радакин прогнозира, че Русия ще продължи да бъде заплаха потенциално още десетилетия. Следващият премиер на Великобритания трябва да знае, че Русия е "най-голямата заплаха" за страната, подчерта той.

Попитан за свое неотдавнашно посещение в Киев, най-висшият британски военен каза, че украинската армия е напълно уверена, че ще спечели войната. "Те планират да си върнат цялата територия на Украйна и виждат една Русия, която изпитва затруднения, една Русия, която по наши оценки е загубила над 30 процента от (своите сухопътни сили)", отбеляза той.

Радакин каза, че от началото на войната са били убити или ранени 50 хиляди руски военни. Русия също така е загубила близо 1700 танка и почти 4000 бронетранспортьора, добави той.