Свят

Иран призна за готовността да получи ядрена бомба

  18.07.2022 08:27             
Иран призна за готовността да получи ядрена бомба

Иран има техническите възможности за производство на атомна бомба, но няма решение на ръководството на страната по този въпрос. Това заяви в неделя ръководителят на стратегическия съвет на Иран за международни отношения Камал Харази.

„Не е тайна, че ние имаме техническите възможности да произведем ядрена бомба, но няма решение (на ръководството на страната) по този въпрос“, каза Харази, цитиран от катарския телевизионен канал „Ал-Джазир”.

Ръководителят на стратегическия съвет отбеляза, че в рамките на няколко дни Иран е успял да повиши нивото на обогатяване на уран от 20% на 60% и „може лесно да увеличи това ниво до 90%“. Според Харази липсата на гаранции от страна на САЩ по отношение на запазването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по въпроса за иранското ядрено досие „е капан за евентуални споразумения между страните“.

Освен това иранският представител добави, че ако Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) беше независима и справедлива, „тогава щеше да бъде по-лесно да се разрешават различията между преговарящите“.

Харази каза още, че "в случай на нападение срещу Иран от територията на [която и да е] съседна държава, Техеран ще отговори на тези страни, както и с директен удар срещу Израел".

Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД-JCPOA) беше подписан с Иран през 2015 г. от постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН и Германия, за да се преодолее кризата около неговото ядрено развитие. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли от това споразумение.

Настоящият американски лидер Джо Байдън многократно е давал сигнали за готовност да върне Вашингтон в ядрената сделка с Техеран. Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена от април миналата година за възстановяване на СВПД в първоначалния му вид.