Свят

Иран наложи санкции на още 61 американци, сред които са Помпео и адвокатът на Тръмп

  17.07.2022 16:19             
Иран наложи санкции на още 61 американци, сред които са Помпео и адвокатът на Тръмп

Иран наложи санкции на 61 още американци, в това число на бившия държавен секретар Майк Помпео, за подкрепа на иранска дисидентска група, съобщиха вчера властите в Техеран, цитирани от Ройтерс.

Сред санкционираните в списъка на иранското външно министерство заради изразена подкрепа за дисидентската организация в изгнание "Муджахидини на народа" са личният адвокат на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - Руди Джулиани - и бившият съветник на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, посочват ирански държавни медии.

Санкциите, наложени в миналото на десетки американци на различни основания, дават възможност на иранските власти да конфискуват всички притежавани от тях активи в Иран.

Мярката, огласена в момент, когато приключваше обиколка на американския президент демократ Джо Байдън в Близкия изток, изглежда до голяма степен символична, тъй като такива активи едва ли съществуват, отбелязва Ройтерс.

За Джулиани, Помпео и Болтън, и тримата - републиканци, се съобщаваше нееднократно, че участват в прояви на "Муджахидини на  народа" и са заявявали подкрепата си за организацията. И Болтън, и Помпео бяха на служба при управлението на Тръмп.

Техеран наложи санкции на 51 американци през януари, а после на 24-ма през април.

През ноември миналата година Иран започна във Виена преки преговори със САЩ за съживяване на ядреното споразумение , които продължиха през юни в Катар, но от месеци са в застой.

През 2018 г. Тръмп се оттегли от сделката, определяйки я като твърде мека за Иран, и възстанови суровите американски санкции, което подтикна Техеран да наруши ядрените ограничения, набелязани в споразумението.

Правителството на Байдън обеща да подкрепя всички американци независимо от разногласията им по отношение на политиката или политическия курс.

"САЩ ще пазят и защитават гражданите си. Това включва тези, които служат на страната сега, и тези, които са служили в миналото", заяви вчера говорител на Държавния департамент.

"Ние сме единни в решимостта си срещу заплахите и провокациите и ще работим с нашите съюзници и партньори, за да възпираме и отвръщаме на всякакви атаки, извършени от Иран", допълни говорителят.