Свят

Янките наливат 100 млн. долара в обучение на украински пилоти

  17.07.2022 07:25             
Янките наливат 100 млн. долара в обучение на украински пилоти

Камарата на представителите на САЩ одобри отпускането на 100 млн. долара за обучение на украинските военни за управление на американски самолети. Съответната инициатива е била приета от долната камара на Конгреса като изменение на бюджета за отбрана за следващата финансова година, предаде БГНЕС.

Автор на поправката е републиканецът Адам Кинцингер (от Илинойс). Според депутата предложената от него мярка ще улесни преминаването на въоръжените сили към западно оборудване в бъдеще. Кинцингер заяви пред Defense News, че САЩ са готови да започнат обучение на украински пилоти в бази в Мисисипи и евентуално в Тексас. Конгресменът смята, че ще са необходими около три месеца, за да се научат основите на пилотирането на изтребители F-15 и F-16.

В четвъртък вечерта Камарата на представителите на САЩ одобри бюджета за отбрана на страната за финансовата 2023 г. (която ще започне на 1 октомври тази календарна година) на обща стойност около 840 млрд. долара. Сенатът все още не е разгледал проекта на бюджета. След това ще бъде свикана комисия, която да съгласува подробностите по двата проекта.

Двете камари ще трябва отново да гласуват за съгласувания документ, след което той ще бъде предаден на президента за подписване. Обикновено целият процес продължава до есента или началото на зимата, но поради междинните избори за Конгрес през ноември той може да се забави. Defense News смята, че ако поправката на Кинцингер премине през всички изброени етапи на одобрение на бюджета за отбрана, САЩ ще могат да започнат обучение на украински пилоти през следващата година.