Свят

Доналд Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент през 2024 година

  16.07.2022 07:10             
Доналд Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент през 2024 година

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза в ново интервю, че е решил да се кандидатира на изборите за държавен глава през 2024 г. и в момента обмисля кога да стартира кампанията си, предаде ДПА.
Голямото ми решение ще е дали да стартирам преди или след (междинните избори), каза Тръмп в интервю за седмичното списание „Ню Йорк“, публикувано в четвъртък.
Запитан направо дали ще се кандидатира за Белия дом, Тръмп каза, че „вече е взел това решение“.
В друга медийна публикация – във в. „Вашингтон пост“, се казва, че Тръмп ще се впусне в надпреварата през септември, за да сплоти привържениците си преди междинните избори, в които републиканците се надяват да си върнат контрола върху Конгреса.
Наблюдател определи шансовете като по-добри от 2:1 Тръмп да започне кампанията си преди междинните избори.
Тръмп може би смята, че колкото по-рано започне активната си кампания, толкова по-лесно ще му бъде да изпревари потенциални съперници в Републиканската партия, особено губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който набира популярност според допитванията.
Мисля, че мнозина не биха се кандидатирали, ако аз го направя, защото, ако погледнете допитванията, те дори не отчитат присъствието им, каза Тръмп в интервюто за „Ню Йорк“.
Тръмп освен това може би вярва, че за прокуратурата ще е по-трудно да му повдигна обвинения по наказателни дела заради опита му да отмени изборните резултати през 2020 г., ако той е в процес на активна кампания, отбелязва ДПА.
Повечето лидери на републиканците са казвали, че предпочитат Тръмп да изчака произвеждането на междинните избори, преди да прави каквото и да било обявяване за възможна своя кандидатура за Белия дом.
Републиканската партия смята, че има голямо предимство с наближаването на есенната кампания, ако заложи на това, че президентът Джо Байдън управлява лошо икономиката. Включването на Тръмп може да активира редовите демократи и да отклони вниманието от раздразнението, което избирателите изпитват в бензиностанциите и супермаркетите.